Sakal ekimi ne kadar sürede iyileşir?
Tıpkı saç ekiminde olduğu gibi, sakal yoğunluğu az olan veya çeşitli sebeplerle buradaki kıl köklerini kaybeden bireylerin yeniden kazanmaları mümkündür. Sakal nakli veya sakal ekimi olarak isimlendirilen bu işlem, saç ekimi ile hemen hemen aynıdır ve sakal ekimi sonrası iyileşmes süreci söz konusu olacaktır. Saç Ekimi Doktoru Yetkin Bayer, sakal ekimi ne kadar sürede iyileşir sorusuna cevap veriyor.
Saka Ekimi İyileşme süreci
Sakal ekiminin ardından başlayan iyileşme süreci, diğer kıl ekimlerine göre biraz daha zahmetli geçmektedir. Çünkü bilindiği üzere yüz bölgesi hassas bir yapıya sahiptir ve dış etkenlerden çok çabuk etkilenir. Haliyle bu da bireylerin belli süreler içerisinde oldukça dikkatli olmasını gerektirir.
Sakal ekiminde tıpkı saç ekiminde de olduğu gibi Foliküler Ünite Ekstraksiyonu tekniği yani FUE kullanılır. Bu teknik ile delikler açılarak içerisine kıl kökleri yerleştirilir. Yerleştirilen kıl kökleri deri dışına çıkması durumunda sivilce görünümünde kızarıklıklar görülür. Hatta bazı durumlarda kabuklanmalar da gözlemlenir. Ancak bunlar operasyonun olağan süreci içerisinde görülen komplikasyonlardır. Herhangi bir yan etki olarak ifade edilmez.
Yaşanan bu komplikasyonlar genellikle operasyondan sonraki 1 haftalık süreçte kendiliğinden geçmesi gerekir. Bunun için herhangi bir uygulamaya ihtiyaç duyulmaz. Fakat bazı hususlara dikkat edilmesi, iyileşme sürecinin istenen zamanda tutulması için mühimdir. Bunları birkaç başlık altında belirtebiliriz.
Operasyondan sonraki 6 aylık süreçte sakal traşı olunmaması gerekir. Estetik olmayan görüntüler oluşsa dahi birey sabretmeli ve bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatmalıdır.
Özünde kimyevi madde bulunan ürünler sakal bölgesine uygulanmamalıdır. Yüz bölgesine sürülecek her madde mutlaka ekimi yapan uzman kişi tarafından onay verilmelidir.
İçerisinde vitamin bulunan gıdaların tüketimi aksatılmamalı. Çünkü yapılan araştırmalara göre bazı vitaminler kıl köklerini beslemekte, bu da iyileşme sürecini olumlu yönde etkilemektedir.
Özellikle yüz yıkama esnasında basınçlı su uygulanmamalıdır. Basınçlı su henüz açık yara konumunda olan köklere büyük zarar verir ve istenmeyen sonuçlarla karşılaşılmasına sebep olur.
Yüz bölgesinin fiziki olarak korunması gerekir. Özellikle de giyim konusunda dikkat edilmesi beklenir. Dik yakalı ceket ve gömleklerden, boğazlı kazaklardan uzak durulması gerekir. Çünkü yüze değmeleri durumunda tahrişe sebep olurlar.
Hijyen, tedavi sürecinin önemli bir hususudur. Bulunulan ortamın pis, nemli ve aşırı sıcak olmaması, bireyin yüz sağlığı için elzem konulardır. Unutulmamalıdır ki iyileşme sürecinin özellikle iş aşamalarında ekilen kıl bölgeleri birer açık yara niteliğindedir.
İyileşme Süresi
Sakal ekimi ne kadar sürede iyileşir sorunsalının cevabı, ilk 1 haftalık süreçte hastanın göstereceği özen ile orantılıdır. Bu 1 haftada yapılacak ya da yapılmayacak uygulamalar tedavinin süresini belirler. Tüm unsurlara dikkat eden bireylerde genellikle ekimden sonrası 1 haftalık sürecin sonunda gündelik yaşama dönülmesi beklenir. Bazı durumlarda bu süre az ya da çok olabilir, ancak genel kanı 1 hafta yönündedir.
Sakal ekimi sonrasında belirtilen süre geçmesine rağmen eğer hala aşırı derecede kızarma ve kabuklanma devam ediyorsa, bu bir sağlık sorununa işarettir. Özellikle dış bakterilere bağlı olarak yüzde iltihaplanma gerçekleşmiş olabilir. Eğer böyle bir durum ile karşı karşıya kalınırsa vakit kaybetmeden mutlaka uzman bir hekim ile iletişime geçilmelidir.
Sakal Ekimi Sonrası Kızarıklık ve Kabuklanma
Sakal ekimi sonrasında operasyon bölgesinde sivilce şeklinde kızarıklıklar ve kabuklanmalar görülebilir. Bireyleri endişeye sevk etse de aslında bunlar gayet doğal komplikasyonlardır. Tedirgin olmayı gerektirmez. Kısa süre içerisinde ortadan kaybolur. Fakat dikkat edilmesi gereken husus bu kızarıklıkların ve kabukların beklenen zaman içerisinde yok olup olmadığıdır.
Sakal ekiminin ardından beliren kızarıklık ve kabuklanmalar ortalama 3 gün içerisinde geçmesi beklenir. Bu süre kişinin bünyesine göre 1 – 2 günlük bir farkla değişebilir. Fakat bazı durumlarda kabuklanmanın daha uzun sürdüğü görülür. Eğer böyle bir durum ile karşılaşılmışsa ortada bir problem var demektir. Yapılacak en doğru adım, ekim yapan uzman kişiye görünmek olacaktır.
Sakal ekimi sonrası süreç, hassas ve dikkatle takip edilmesi gereken bir süreçtir. Uzman hekimin size belirteceği hususlara harfiyen uymanız halinde çoğunlukla herhangi bir sorun yaşamadan iyileşme sürecini tamamlarsınız. Operasyonun başarısı için sadece hekimin size vereceği bilgi ve talimatları dikkate almanız gereklidir. Bu hususu asla unutmayınız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.