Saklı cennet Asarağaç

Saklı cennet Asarağaç
Samsun'un şirin beldesi Kutlukent'in, doğal büyüsü bozulmadan kalabilmiş, tasvir sınırlarını zorlayan bir güzelliğe sahip, Atatürk'ün hemşerileri Asarağaçlılar...

Kutlukent Belediyesi sınırları içerisinde bulunan ve yeşilin en güzel tonlarını bağrında barındıran Asarağaç Mahallesi, keşfedilmemiş doğal güzellikleriyle Samsun'un bakir kalmış alanlarından biri. Samsun'a sadece 5 kilometre uzaklıkta olan mahalle şehrin stresli ortamından uzaklaşmak isteyenleri bir anda alıp götürüyor uzaklara. Ulu önder Atatürk'ün hemşerileri olan Asarağaçlılar, Yunanistan ve Türkiye arasında 1924'te gerçekleştirilen mübadele anlaşmasıyla göç ederek, doğdukları topraklardan anavatanları olan Türkiye'ye. Anavatan da ayırt etmemiş bağrına basmış, bağrı yanık soydaşlarını.

ZAMANLA DEĞİŞMİŞ HER ŞEY
Türkiye'ye geldikten sonra Asarağaç Mahallesi'ne yerleşen soydaşlarımız zamanla cennete çevirmişler oturdukları alanları. Bırakın insanları, hayvanların bile çıkamadığı çamur deryası yollar parke taşlarıyla kaplanmış zamanla. Birçok büyük şehirde bile olmayan çevre düzenlemesiyle Asarağaç, insanların gözlerini kamaştırıyor sokaklarında gezerken. Böylesine gelişmişlik örneği gösteren mahallenin sorunları da yok değil. Bizi sıcak bir şekilde karşılayan ve beş seneden beri mahallenin muhtarlığını yapan Sinan İçer, yaptığı hizmetlerle de mahalle sakinlerinin takdirini kazanmış.

'HUZURUMUZ KALMADI'
210 hanelik mahallede yaklaşık bin kişiye hizmet eden İçer, 'Eski huzurumuz kalmadı' diyerek başlıyor konuşmasına. İçer, "Asarağaç Tepesi'nde bulunan mesire alanına giden yolun mahallenin tam ortasından geçmesi bizde huzur bırakmadı. Belediye Başkanımız Hayati Tekin'in konunun çözümüne ilişkin yaptırdığı ikinci yol güzergahı sıkıntılarımızı hafifletse de tamamen ortadan kaldırmadı. Bizim burada isteğimiz, yolların başlangıç noktalarına güvenlik görevlisi konulması. Sıkıntısını çektiğimiz bir başka nokta da mahallemizde bulunan imar problemi. Yaklaşık 20 senelik bir belediye olmamıza rağmen imar ve parselizasyon yapılmadığından dolayı inşaat yapamıyoruz. Mahallemizin yüzde 40 oranında altyapı sorunu çözülmüşken, yüzde 60'lık bir oran halen çözülmeyi bekleyen sorunlar arasında yer alıyor. Konuyla ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi SASKİ idaresine verdiğimiz dilekçe sonucundan bir netice alamadık." dedi.

24 SAAT MAHALLE YOLU DENETLENSİN
Piknik alanına giden her iki yolun da 24 saat boyunca denetlenmesini isteyen Kenan Işıkar, "Geçenlerde bir taksi çocuklarımızın yanına yaklaşarak olmayacak laflar söylemiş. Böyle durumlar bizi çok tedirgin ediyor. Gazetelerde her gün bu tip haberler çıkıyor. Kötü bir olay çok şükür gerçekleşmedi ama gerçekleşmeyeceği anlamına da gelmiyor. Bizim isteğimiz bu olaylar olmadan bunun önünü kesmek. Ayrıca insanlar piknik bahanesiyle geldikleri mesire alanımızda define arıyor. Bu olaylara kaç defa şahit olduk. Biran önce devletimizin tedbir alarak bizleri rahatlatmasını istiyoruz."

'ATATÜRK'ÜN ÖLDÜĞÜ GÜNÜ DÜN GİBİ HATIRLIYORUM'

Mahallenin en yaşlılarından ve 79 yaşında olmasına rağmen hala dimdik ayakta çalışan Kemalettin Gürdal, "Atatürk vefat ettiğinde ben sekiz yaşındaydım. Daha dün gibi hatırlıyorum. Bu haberi duyunca mahallemizde büyük üzüntü yaşadık. Rahmetli babamın ağlamasına ilk defa o zaman şahit olmuştum. O zamanlar fakirlik diz boyuydu. Üzerimize giyecek elbise ayaklarımızda ayakkabı yoktu. Şimdinin çocukları çok şanslı. Benim hayatım reçberlikle tarlalarda geçti. Şimdi iyi durumumuz çok şükür. Çalışmak ben de alışkanlık haline geldi. Ben çalışmadan duramam eğer durursam biterim."