Salatalık tavan yaptı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Kasım ayında marketlerde fiyatı en çok artan ürünün "Salatalık", fiyatı en çok düşen ürünün "Tavuk eti" olduğunu bildirdi. TZOB'den yapılan açıklamaya göre, kasım ayında 28 ürünün 18'inde fiyat artışı oldu.
Açıklamada şu bilgiler verildi: "Bilindiği gibi bazı önemli ürün ve gıdalardaki aylık fiyat değişimleri ve spekülatif hareketler konusunda, kamuoyunu doğru bilgilendirmek üzere, gelişmeleri aktarmaya devam ediyoruz. Kasım ayı itibarıyla üretici ve market arasındaki fiyat farkının bazı ürünlerde %387'lere ulaştığı görülmektedir. Fiyat farkının yüksek olduğu ürünlere baktığımızda, %387,1 ile elma, %374,7 ile domates, %337,2 ile armut, %326,9 ile patlıcan ilk sıralarda yer almaktadır. Görüldüğü üzere üreticilerimiz ile market fiyatları arasındaki fark hala yüksektir.
DENGELİ BESLENİLMİYOR
Üreticilerimiz ürettikleri üründen hak ettikleri geliri elde edemezken, tüketicilerimiz bu ürünleri pahalıya tüketmek durumda kalmaktadır. Bunun yanı sıra alım gücü azalan tüketiciler ise bu ürünlerden bir kısmına erişemediği için dengeli beslenememektedir. Kasım ayında market fiyatlarına baktığımızda 5 üründe fiyat değişimi olmazken, 5 üründe azalma, 18 üründe ise fiyat artışı olmuştur. Yeşil mercimek, pirinç, toz şeker, limon, havuç fiyatlarında değişim görülmezken, dana etinde %0,2, kuzu etinde %0,6, kırmızı mercimekte %1, pırasada %1,9, tavuk etinde %2,5 fiyat düşüşleri görülmüştür. Buna karşılık salatalıkta %42,7, yeşil fasulyede %34, patlıcanda %31,5, domateste %31,3 armutta %22,9, sivri biberde %21,5, soğanda %10,1, kuru kayısıda %4,9, kuru üzümde %4,5, elmada %4,1, mandalinada %3, ıspanakta %2,1, fındıkta %2, kuru incirde %1,6, nohutta %1,5, patateste %1,5, kuru fasulyede %1,3, yumurtada %1,2, sütte %0,3 fiyat artışları olmuştur.
9 ÜRÜNÜN FİYATI DEĞİŞMEDİ
Kasım ayında üretici fiyatlarına baktığımızda 9 üründe fiyat değişimi olmazken, 5 üründe azalma, 13 üründe ise fiyat artışı olmuştur. Soğan, patates, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı ve kuru üzümde fiyat değişimi görülmezken salatalıkta %51,7, yeşil fasulyede %45,9, domateste %43,1, sivri biberde %32,4, patlıcanda %25, limonda %20,6, armutta %10, elmada %7,8, yumurtada %6,7, dana etinde %5,7, kuzu etinde %4,1, fındıkta %3,6, sütte %3 fiyat artışları görülmüştür. Domates, salatalık, patlıcan, biber, yeşil fasulye gibi ürünlerde örtü altı dönemi başlamıştır. Hasat edilen ürün miktarındaki azalmaya bağlı olarak sera ürünlerinde üretici fiyatları bir miktar yükselmiştir. Hayvansal ürün fiyatlarında arz ve talepteki değişime bağlı olarak üretici fiyatlarına artış görülmüştür. Kurban Bayramı nedeniyle canlı hayvan talebindeki artışa bağlı olarak et fiyatları yükselmiştir.
ISPANAK YÜZDE 21 DÜŞÜŞ YAŞADI
Buna karşılık üretici fiyatlarında pırasada %2,2, havuçta %11,1, kuru incirde %14,3, mandalinada %18,1, ıspanakta %21,4 fiyat düşüşleri görülmüştür. Fiyatı düşen ürünlere baktığımızda, üretici fiyatlarında kışlık sebzelerde hasat edilen ürün miktarındaki artışa bağlı olarak fiyat düşüşleri görülmüştür. Kuru incirde kalite kaybına bağlı olarak fiyatlar düşerken, mandalinada ise tam hasat dönemi olmasına bağlı olarak fiyatlar bir miktar düşmüştür Kuru üzüm, kuru incir, mandalina ve ıspanakta üretici fiyatları düşerken, market fiyatları artış göstermiştir. Bu ürünlerde üretici fiyatlarındaki düşüş marketlere yansımamıştır. Ayrıca, soğan, patates, kuru fasulye, nohut, kuru kayısıda üretici fiyatlarında değişim görülmezken market fiyatları artış göstermiştir. Hem üretici fiyatlarındaki düşüş marketlere yansımamış, hem de üretici fiyatları değişmezken market fiyatları artmıştır. Üretici fiyatları ile market fiyatları arasındaki fark, tüketicilerin dengeli beslenmesi önündeki önemli engellerden birini oluşturmaktadır. Alım gücü her geçen gün azalan tüketicilerimiz harcamalarını kısmaktadır.