Salıpazarı'nda 3000 yıllık tarihi eser
Samsun Kültür ve Turizm Müdürü Yüksel Ünal, ilçedeki tarihi eserlerin gün yüzüne çıkmaya devam edeceğini söyledi
Salıpazarı ilçesinin gizemli arkeolojik alanları bir bir açığa çıkarılıyor. Yetkililer tarafından yapılan çalışmalar neticesinde Salıpazarı ilçesinde "Garpu Kalesi" adı verilen üç bin yıllık tarihi eser bulundu. Bundan tam üç bin yıl önce Amazonların yaşadığı "Garpu Kalesi" Samsun turizmine kazandırılacak. Bunun gibi birçok eserin daha olduğunu söyleyen Samsun Kültür ve Turizm Müdürü Yüksel Ünal, "Salıpazarı ilçemizdeki birçok eser yakında gün yüzüne çıkarılacaktır. Bunun mutluluğu ve heyecanını yaşıyoruz" dedi.
ESERLER SAMSUN'A DEĞER KATIYOR
Samsun Kültür ve Turizm Müdürü Yüksel Ünal, Denge Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, "Amazonların yaptığı ileri sürülen "Garpu kalesi" bulundu. Ekipler ve uzmanlarca bu üç bin yıllık eser gün yüzüne çıkartılacaktır. Görülmeye değer bu yerde önlemler alınmıştır" dedi. Samsun'da bu gibi birçok yerlerin olduğuna dikkat çeken Ünal, "İlçelerimizde geçmişe yönelik eserlere rastlamaktayız. Titiz çalışmalarla bu eserler gün yüzüne çıkarılacaktır. Salıpazarı Belediye Başkanlığı ve Kaymakamlığın talebi üzerine ilçede başlatılan incelemeler "Garpu Kalesi" gizli tarihini gün ışığına çıkartıyor. İlçenin tarihi ve turistik yerlerini turizme kazandırmak amacıyla başlatılan çalışmaları Samsun'a kazanımlar sağlayacağı için çok önemsiyoruz. Belediye Başkanı ve İlçe Kaymakamlığı'nın gayretleriyle Salıpazarı'nın önemli bir turizm potansiyeli olduğunu gördük. Bizlerde bunu harekete geçireceğiz. Salıpazarı ilçemiz kültür ve turizmde önemli bir yerdedir. Önümüzdeki günlerde birçok eser ilimize kazandırılacaktır" ifadelerini kullandı.
TOPRAK ALTINDAKİ GİZLİ TARİH
Kuşçuğaz Köyü'ndeki Garpu Kalesi, Yeşil Köyü Kayadibi mevkisindeki kaya mezarları gibi alanlarda incelemelerde bulunan Samsun Müze Uzmanı Emine Yılmaz da bölgenin arkeolojik olarak çok bakir bir bölge olduğu söyledi. Turizm potansiyelinin artırılması için son yıllarda hızla çalışmalar başlatıldığına dikkat çeken Samsun Müze Uzmanı Emine Yılmaz, bu kapsamda Salıpazarı ilçesinde Yeşil Köyü'nde kayadibi mezarı bulunmuştur" dedi. Yılmaz, yine yakın mesafede bulunan Konak Ören Köyü'nde "Garpu Kalesi" (Amazon) tespit ve tescil işlemleri yapılarak arkeolojik sit alanı olarak çalışmalar tamamlandığını söyledi. Garpu Kale hakkında bilgiler veren Müze Uzmanı Emine Yılmaz, "Garpu Kale olarak anılan bu yer 'Genç Demir çağından' kullanılan açık hava tapınağıdır. Üzerinde kaya aletleri, kurban sunakları, mozele ve çeşitli sistemler ile tapınakla ilgili mimari bulunmaktadır" dedi. Yılmaz, "Salı günü uzmanlarca yapılan incelemelerde, yakın mesafede bulunan "Esat çiftliği" Üç Evler Mahallesi'nde devasa mağaralar tespit edilmiştir. 20 metre ağız genişliği olan bu mağara 3 metre genişliktedir. Uzunluğu ise 45 metre civarındadır. Mağaranın duvarları ve tavanının yer yer düzleştiği görülmüştür. Mağara ön tarafta kısıtlı toprak alanında demir çağından kalma toprak seramikler görülmüştür. Yaklaşık bir saatlik tırmanışla çıkılan mağara, araziye hakim noktada konuşlandırılmıştır. Buna sebep de eski çağ insanı için güvenli bir yer olmasıdır" dedi. Gerek akademisyenler, gerekse müdürlük olarak daha kapsamlı çalışma yapılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, Salıpazarı'nın bu kültürel birikimin değerlendirilmesinin önemli olduğunu kaydetti.
KÜLTÜR VE TURİZME BÜYÜK DESTEK
Binlerce yıllık tarihinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu topraklarının, arkeolojik varlığıyla dünyanın en zengin coğrafyalarından biri olduğuna dikkat çeken Samsun Kültür ve Turizm Müdürü Yüksel Ünal, açık hava müzesi konumunda olan Samsun'un artık yer altı zenginliklerinin bir bir ortaya çıktığını söyledi. Ünal, "Bundan önceki dönemlerde tarihimize ışık tutacak eserler toprak altında beklemiştir ama bu dönemde kültür ve turizme büyük önem verildiğini görmekteyiz. Bugün turizmde başarıyı yakalamış ülkeler, ekonomik sıkıntılarını bertaraf etmiş durumdadır. Turizm türleri ülke kaynaklarının zenginliği oranında gelişme gösterir. Turizmin ekonomik, sosyal kültürel, çevresel ve siyasi olmak üzere birçok yararı vardır" dedi. Ünal, Türkiye'de turizmin gelişmesi için sadece devlete değil vatandaşlara da çok iş düştüğünü kaydetti.
Ramazan Aksoy
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.