Samsun’da 65 bin ton su ürünleri üretimi gerçekleşti
Samsun su ürünleri sektöründeki çalışmaları değerlendiren İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun’un Türkiye’nin toplam avcılık üretiminin büyük bir kısmını karşıladığını ifade etti. Sağlam, “Samsun, su ürünleri konusunda stratejik konumu, limanları, balıkçı barınakları, modern balıkçı tekneleri, kalifiye elemanları, baraj gölleri, doğal balık gölleri, kafes balıkçılığı ile bölgenin temsilcisi konumundadır. Aynı zamanda sahip olduğu altyapı, işleme, depolama ve aracılık hizmetleri bakımından da önemli bir merkezdir. Karadeniz’de başta hamsi, palamut, mezgit, istavrit, barbun gibi deniz balıklarının yanında su ürünleri yetiştiricilik sektörünün yem ham maddesini önemli ölçüde karşılayan çaça balığı avcılığı yapılmaktadır. İç sularımızda ise başta sazan olmak üzere sudak, yayın, turna ve tatlısu levreği gibi iç su balıklarının avcılıkları yapılmaktadır. Ülkemiz ve ilimiz için önem arzeden Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltalarında bulunan balık gölleri ve lagün gölleri çevrelerinde önemli tıbbi sülük potansiyeli mevcuttur. Bölgemizden avcılık yolu ile toplanan tıbbi sülükler belirli bir kota dahilinde yurtdışına ihraç edilmektedir” dedi.
Samsun’da 2024 yılında 65 bin 210 ton su ürünleri üretimi gerçekleştirildiğini ifade eden Sağlam, “Son yıllarda, ülkemizde ve özellikle Karadeniz Bölgesi’nde su ürünleri yetiştiriciliği konusunda oldukça önemli gelişmeler sağlanmıştır. Özellikle büyük alabalık yetiştiriciliği hususunda yapılan yatırımlar İlimiz, bölgemiz ve ülkemiz açıdan çok önem arz etmektedir. İlimiz Su Ürünleri Yetiştiriciliği konusunda da ülkemiz genelinde önemli bir konuma sahiptir. İlimiz yaklaşık 22 bin 990 ton/yıl proje kapasiteli 39 adet su ürünleri yetiştiricilik tesisi bulunmaktadır. Fiili su ürünleri yetiştiricilik kapasitemiz son dönemde ciddi artışlar göstermiş olup, 2024 yılında 13 bin 674 ton üretim gerçekleştirilmiştir. 2024 yılında Samsun’da avcılık yoluyla 51 bin 536 ton, yetiştiricilik yoluyla 13 bin 674 ton olmak üzere toplam 65 bin 210 ton su ürünleri üretimi yapılmıştır” diye konuştu.
Su ürünleri ihracatına ilişkin bilgiler veren Sağlam, “Avcılığın çok büyük bir kısmı deniz avcılığından sağlanmaktadır. Türkiye’de avcılık yoluyla elde edilen miktarın önemli bir kısmının Samsun ilinden sağlandığı görülmektedir. Ayrıca Karadeniz’den avlanan hamsi, deniz salyangozu gibi balık ürünleri ile yetiştiricilik yolu ile elde edilen Türk somonu, alabalık ve levrek gibi su ürünleri İlimizde bulunan 9 adet su ürünleri işleme ve değerlendirme tesislerinde ileri işlemeye tabi tutulup katma değer katılarak AB ülkeleri başta olmak üzere, Japonya, Rusya, Kore, ABD ve Çin gibi ülkelere ihraç edilmektedirler. Nitekim ilimizden 2024 yılı İçerisinde 12 bin 231,37 ton balık ve balık unu yağı ihracatı yapılmış olup, ihraç edilen bu su ürünlerinden ilimize 49 milyon 975 bin 451 dolar ve 34 milyon 964 bin 616 euro döviz girdisi sağlanmıştır” dedi.
Kaynak:DHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.