Samsun’da OGEM Otizm Sempozyumu düzenlendi
amsun Büyükşehir Belediyesi Şehit Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salon’da düzenlenen sempozyuma Samsun Vali Yardımcısı Şeref Aydın, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Alper Kesten, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kemal Gümrükçü, Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Eyüp Çakır, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı. Sempozyumda konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kemal Gümrükçü, “Bu sempozyum otizme dair farkındalığı artırmak, bilgi paylaşımında bulunmak ve çözüm odaklı politikaları güçlendirmek adına çok kıymetli bir adımdır. Otizm, yalnızca bireyleri değil, aileleri ve dolayısıyla tüm toplumu etkileyen önemli bir konudur. Her bireyin olduğu gibi otizmli bireylerin de toplum içerisinde aktif, üretken ve mutlu bireyler olarak yer alabilmesi bizlerin öncelikli sorumluluğudur” dedi.
SAMSUN’DA BİN 39 OTİZMLİ BİREYE HİZMET VERİYORUZ
Samsun’da bin 39 otizmli bireye hizmet sunduklarını belirten Gümrükçü, “Bakanlığımızın 2023-2030 yıllarını kapsayan Ulusal Otizm Eylem Planı; erken tanıdan müdahaleye, eğitimden sağlık ve sosyal hizmetlere kadar geniş bir yelpazede önemli hedefler içermektedir. Bu hedefler doğrultusunda ilimizde yürütülen çalışmalar, otizmli bireylerin yaşam kalitesini artırmaya ve ailelerine destek sunmaya yöneliktir. Nitekim Samsun’da halihazırda bin 39 otizmli bireye çeşitli hizmetler sunulmaktadır. Ancak bizler biliyoruz ki, bu alanda yapacak daha çok işimiz, yürüyecek çok yolumuz vardır” diye konuştu. Otizmin anlayış ve kapsayıcılık gerektiren bir konu olduğunu ifade eden OMÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Alper Kesten, “Otizm, yalnızca bireysel düzeyde kazanılan farkındalıklarla sınırlı olmayan, toplumsal farkındalık, anlayış ve kapsayıcılık gerektiren bir konudur. Bu nedenle bu tür bilimsel etkinlikler, bu farkındalığın kazandırılmasına hizmet etmesi, otizmi bir sağlık ve eğitim sorunu olarak değerlendirmenin yanı sıra otizmle ilgili toplumun her katmanını bilinçlendirme ve sosyal anlayışı dönüştürme aracı olarak ele almamızı olanak tanıması nedeniyle oldukça kıymetlidir.
Bugün burada gerçekleştireceğimiz bu sempozyumun hem otizm konusunda akademik çalışmaların ve toplumsal sorumluluğun birleştiği bir ortam yaratılmasına hem de toplumdaki tüm bireylerin eşit haklar ve fırsatlar içinde yaşaması adına önemli kazanımlar elde edilmesine katkı sağlayacağına gönülden inanıyorum” dedi. Otizm spektrum bozukluğunun, çağımızın en önemli gelişimsel farklılıklarından biri olarak bireyleri olduğu kadar aileleri ve toplumu da doğrudan etkilediğini belirten Samsun Vali Yardımcısı Şeref Aydın, “Bu nedenle otizme dair toplumsal farkındalığın artırılması, erken tanı ve etkili müdahale süreçlerinin güçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz bu sempozyum, yalnızca bilimsel bir buluşma olmanın ötesinde, sosyal sorumluluğumuzun bir yansımasıdır. Çünkü bizler, otizmli bireylerin yalnızca hizmet alan değil, toplumun üretken ve saygın üyeleri olabileceğine inanan bir anlayışa sahibiz. İlimize özgü olarak hazırlanacak olan ‘Samsun Otizm İl Eylem Planı’ ile kurumlar arası iş birliğini artırmayı, hizmetlerin kapsayıcılığını geliştirmeyi ve sahada karşılaşılan ihtiyaçlara daha hızlı çözümler üretmeyi hedefliyoruz. Bu sempozyumun hem teorik hem de uygulamaya dönük bilgi paylaşımıyla, özellikle sahada görev yapan meslek elemanları için yol gösterici olacağına inanıyorum” diye konuştu. Açılış konuşmalarının ardından OMÜ Gelişimsel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr.Öğr.Üyesi Emrah Gülboy, ‘Sempozyumun amacı ve kapsamı’, OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Miraç Barış Usta da, ‘Otizmli çocukların tıbbi tanılama süreci’ konularında sunum yaptı. (DHA)
Kaynak:DHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.