SAMSUNLU KADIN GİRİŞİMCİLERE TAM DESTEK

SAMSUNLU KADIN GİRİŞİMCİLERE TAM DESTEK
Kadınların güçlendirilmesine yönelik projeleriyle Birleşmiş Milletler tarafından dünyaya örnek gösterilen...

Turkcell, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) işbirliğiyle kadınların ekonomik üretime katılımını artırmak amacıyla hayata geçirdiği “Ekonomiye Kadın Gücü” projesi kapsamında Samsunlu basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Samsun'da kullanılan kredi miktarı yıllık 800 bin TL

Samsun Hampton Hilton Otel'de Turkcell Kurumsal Sosyal Sorumluluklar Müdürü Aslı Ünlü'nün ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında, Samsun'da kadın girişimcilerin kendi ayakları üzerinde durmasına destek olmak amacıyla açılan şube sayısının 4, Ekonomiye Kadın Gücü Projesi'nden faydalan üye sayısının 1500, kullanılan mikrokredi miktarının yıllık ortalama 800 bin TL olduğu açıklandı. Turkcell'in mikrokredi desteğinin yanı sıra iletişim ve teknoloji gücünü dar gelirli girişimci kadınlarla buluşturmak için yola çıktığı projede Türkiye'nin dört bir tarafında 70 bin kadına destek veriliyor.


Aslı Ünlü: “Amacımız kadınlarımızı iletişim ve teknoloji gücümüzle desteklemek”

Toplantıda proje hakkında açıklamalar yapan Turkcell Kurumsal Sosyal Sorumluluklar Müdürü Aslı Ünlü, “Türkiye'de kadınların işgücüne katılımı ve toplumsal hayattaki rolünün daha etkin olması için fırsat eşitliğini her alanda önemsiyor, kadınlarımızın güçlenmesini destekleyen projeleri hem bizzat yürütmeye hem de içinde olmaya özen gösteriyoruz. Bu kapsamda Eylül 2012'de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı himayesinde, TİSVA işbirliğiyle Ekonomiye Kadın Gücü projemizi hayata geçirdik. Ekonomiye Kadın Gücü ile şu anda 70 bin kadınımıza destek sağlıyoruz” dedi.

Samsun'da örnek başarı öyküsü

Mikrokrediden faydalanarak iş sahibi olan ve işlerini büyüten Samsunlu Hatice Düdükçü, Nazike Aşık ve Nuran Güngör'ün hikayeleri mikrokredi sisteminden yararlanmak isteyen diğer kadın girişimcileri cesaretlendirecek ve onlar için örnek oluşturacak nitelikte.

Ahşaptan minyatürler üretiyor

Ahşaptan minyatür üretimler yapan Hatice Düdükçü “1968 Çilader kasabasında doğdum. Lise mezunu, evli ve üç çocuk annesiyim.Eşim Salıpazarı ilçesine bağlı Cevizli köyünde 25 yıldır imam olarak görev yapıyor. Köyde camiinin lojmanında oturuyoruz. Lojmanın giriş kısmını atölye olarak kullanıyoruz. Mikrokredi ile 2012 yılında tanıştım. Aldığım 700 TL temel kredi ile yakma makinesi aldım. Aldığım yakma makinesi ile tablolar yapıyorum. Yaşadığımız köyde ceviz, kestane, kayın ve fındık ağacı bol miktarda bulunuyor. O sebeple köyde ahşap evlere yöre insanının kışlık kuru yiyeceklerini kemirgen hayvanlardan saklamak için serenderlere, hayvanlarının kışlık yiyeceklerini muhafaza ettikleri samanlıklara ve kağnı arabalarına rastlamanız mümkün.

Eşim ve ben köylümüzün yaşam tarzından esinlenerek yok olan değerlerimizi geleceğe taşımak için ahşaptan minyatürlerini yapmaya başladık. Ahşap evlerin çatılarını çam kozalağından, gövde kısmını kestane ağacından yapıyoruz. Serenderin ise gövde kısmında kestane ve fındık ağacı kullanıyor, çatı kısmını da sac ve çam kozalağından üretiyoruz. Samanlığı genelde fındık ağacı, kağnı arabasını da kestane ağacından yapıyoruz. Önceleri eşe dosta hediye olarak yapıyorduk tüm bunları. Şimdi ise mikrokredi sayesinde ticaretini yapıp para kazanıyoruz” dedi.

Zembil sanatını öğretiyor

Zembil Sanatını öğretmeyi amaç edinen Nuran Güngör “1969 Samsun Alaçam doğumluyum. Evimizin geçimi konusunda ve çocuklarımızın eğitimi için eşime destek olmak amacıyla çalışmaya karar verdim. Halk eğitim merkezinin açtığı zembil kursuna gittim ve başarıyla tamamladım. Halk eğitimde öğretmenlik düzeyine eriştim. Ürünlerimi daha geniş kitlelere ulaştırmak istiyordum. Bu nedenle daha çok malzeme almaya ihtiyacım vardı. Bu süreçte arkadaşlarımdan kadınlara destek sağlayan Ekonomiye Kadın Gücü projesini duydum ve ilk defa 700 TL mikrokredi aldım. Şimdi yaptığım zembilleri halk eğitim merkezimizde, kermes ve etkinliklerde satıyorum. Bu sanatı engellilere de öğretmeye başladı. Hayalim birlikte daha çok üretip satabileceğimiz bir dükkanımızın olması” dedi. Zübeyde Kahveci


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.