SAMÜ İKARUS Aİ Takımı birinci oldu

SAMÜ İKARUS Aİ Takımı birinci oldu
Samsun Üniversitesi İKARUS Aİ Takımı, TÜBİTAK 2242 Savunma, Uzay ve Havacılık kategorisinde geliştirdikleri projeyle Türkiye birinciliğini elde etti.

Samsun Üniversitesi İKARUS Aİ Takımı, Birincilik Ödülünü Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın Elinden Aldı
Samsun Üniversitesi, 2-6 Ekim 2024 tarihlerinde Adana Şakirpaşa Havalimanı'nda düzenlenen TEKNOFEST 2024’te önemli bir başarıya imza attı.

teknofest-adana.jpg

Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü mezunu Muhammed Mustafa Karakaş ile 2. sınıf öğrencileri Burak Can Kalkan ve Mert Ali Yoldaş’tan oluşan İKARUS Aİ takımı, TÜBİTAK 2242 Savunma, Uzay ve Havacılık kategorisinde geliştirdikleri projeyle Türkiye birinciliğini elde etti. Projeleriyle Türkiye birinciliğini kazanan İKARUS Aİ takımı, birincilik ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

teknofest-adana-2.jpg

İKARUS Aİ takımı, hava araçlarının çeşitli atmosferik koşullar, hız değişiklikleri ve yönlendirme hareketleri nedeniyle maruz kaldığı ivme ve yapısal yükleri tespit etmek amacıyla geliştirdikleri sistemle öne çıktı. Bu sistemde, hava araçlarının yapısal bütünlüğünü tehdit edebilecek ivme ve yükler strain-gauge teknolojisi kullanılarak ölçülüyor. Projenin en dikkat çeken yönlerinden biri ise, yapısal yüklerin tespitinde yapay zekâ teknolojisi kullanarak malzeme ömrünü anlık olarak hesaplayabilmesidir.“Hava Araçlarında Malzeme Ömrünün Yapay Zekâ Destekli Yer Kontrol İstasyonu ile Tespiti” projesi sayesinde uçuş sırasında toplanan veriler anında yer kontrol istasyonuna aktarılıyor ve mühendislerin hava aracı üzerindeki tüm yükleri gerçek zamanlı olarak gözlemlemesine olanak tanıyor. Bu yenilikçi yöntem, manuel hesaplamaların yerini alarak daha güvenilir ve hızlı sonuçlar sunuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.