Sanayi üretimi yüzde beş arttı

Sanayi üretimi yüzde beş arttı
Sanayi üretimi mayısta, geçen yıla göre yüzde 17.4 düştü ama nisana göre yüzde 5 arttı

Mayısta sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre gerilerken, bir önceki aya göre arttı. Üretim mayısta, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17.4 azalsa da önceki aya göre yüzde 5 arttı. Ekonomideki kısmi canlanma yılın ilk aylarındaki verilerle netleşmeye başladı. Sanayi üretiminin dip yaptığı şubattan mayıs ayına kadar geçen sürede artış oranı yüzde 21'e yaklaştı. Bu durum, 'Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ile Katma Değer Vergisi'ne (KDV) yönelik indirimlerin piyasada yarattığı olumlu etki' olarak değerlendirildi.

CANLANMA DEVAM EDECEK
Canlanmanın sonraki aylarda da devam etmesi bekleniyor. Bir önceki aya göre yaşanan olumlu gelişme 22 sektörün 17'sinde kendini gösterdi. 17 sektörde aylık bazda üretim artarken bir önceki yılla yapılan karşılaştırmada 22 sektöründen 20'sinde düşüş yaşandığı gözlendi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2009 Mayıs Sanayi Üretim Endeksi' sonuçlarına göre, alt sektörlerde, mayısta, bir önceki yılın aynı dönemine göre imalat sanayi yüzde 19, madencilik ve taşocakçılığı yüzde 12.9 ve elektrik, gaz ve su da yüzde 5.5 geriledi. Ana sanayi grupları sınıflanmasına göre de, ara malı imalatı yüzde 19.5 ve sermaye malı imalatı da yüzde 35.8 düşüş yaşandı. İmalat sanayi alt sektörlerinde, en yüksek düşüş motorlu kara taşıtlarında gerçekleşti.

ÜRETİM AZALDI
Mayısta bu alanda üretim yüzde 41.9 azaldı. Bunu, yüzde 29.2'lik düşüşle makine ve teçhizat hariç metal ürünleri imalatında ve yüzde 28.9'luk düşüşle de elektrikli makine ve cihazlar imalatı izledi. Motorlu kara taşıtı imalatında düşüş oranı aylık bazda ilk kez yüzde 50'nin altına indi. Ocak-nisan döneminde otomotivin üretimindeki düşüş oranı yüzde 60.2'den yüzde 50.2'ye kadar geriledi. Önceki aya göre otomotiv üretimiyse yüzde 12.5 arttı. Bu oran nisanda yüzde 13.9'du.

ŞUBAT-MAYISTA YÜZDE 21 ARTTI
Sanayi üretimindeki düşüş krizin ilk dalgalarının Türkiye'ye ulaşmaya başladığı geçen yılın üçüncü çeyreğinde ortaya çıktı. 2008 yılının son ayında yüzde 17.8 olan sanayi üretimindeki gerileme oranı, şubatta yüzde 23.8'le zirve yaptı ve sonraki aylarda düştü. Marttan itibaren başlayan artışın etkisiyle şubatta 84.9 olan sanayi üretim endeksi, mayısta 102.3'e yükseldi. Böylece şubat-mayıs döneminde üretimin de artış oranı yüzde 21'e ulaştı.