Şap karantinalarına kolluk gücü

Şap karantinalarına kolluk gücü
Tarım İl Müdürlüğü, şap hastalığını masaya yatırdı. Toplantıda konuşan Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Dr. Habip Muruz, şap salgını için acil durum yönetim planı oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

Muruz, "Karantina alanları kolluk güçleri marifetiyle korunmalıdır" dedi


Tarım İl Müdürlüğü, geçtiğimiz yıl Samsun ili ve çevresinde görülen şap hastalığının gözden geçirilmesi ve ek tedbirlerin alınması konulu toplantı düzenledi. Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü öncülüğünde gerçekleştirilen toplantıya, Tarım İl Müdür Vekili Rıfat Coşkun, İl Müdür Yardımcısı İsmail Demir, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü, İlçe Müdürleri Resmi Veteriner Hekimler ve Veteriner Sağlık Teknisyenlerinin yanı sıra belediye başkanlıklarında görevli Veteriner Hekimler katıldı. İki oturum şeklinde gerçekleştirilen toplantıda Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Dr. Habip Muruz, şap hastalığında alınan koruma ve kontrol önlemlerini anlattıktan sonra, şap hastalığı ile mücadelede elde edilen eksik ve aksaklar hakkında katılımcılara bilgi verdi.

ACİL YÖNETİM PLANI

Dr. Muruz, "Şap salgınına hızlı bir cevap için ilçelerin kusursuz bir entegrasyonuna ihtiyaç vardır. Bu amaçla İlçe Müdürlüklerince Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü'ne danışarak kapsamlı ve ilk müdahale düzeyini belirleyecek acil durum yönetim planlarını oluşturmalıdır. Bu planda mücadele edilen hastalığın salgın seyretmesi nedeniyle uygulanacak karantinanın konum ve büyüklüğü doğru belirlenmeli, karantina alanları kolluk güçleri marifetiyle korunmalıdır. Hastalığın etkili kontrolü için; ulusal mevzuat ve bilimsel yaklaşımlar kullanarak iyi bir organizasyon, mevcut kaynakların tam kullanımı ve tüm kurumların işbirliğine ihtiyaç duyulmaktadır. Böylece devletin rutin önleme ve müdahale faaliyetleri ve yetenekleri aktif hale gelecektir. Çiftlikler kendi hijyenik tedbirlerini uygulamalıdır. Bu şekilde hayvanların enfeksiyöz ajanlara maruz kalma riski en aza indirmek için mükemmel çevre yönetimi, barınak, personel, araç, ekipman gibi potansiyel hastalık taşıyıcıların sıkı dezenfeksiyonu gereklidir. Temizlik ve dezenfeksiyonla ile çiftliğe hastalık taşıyıcıların girişi engellenecek ve enfeksiyon salgını azalacaktır. İlçe Kamu, üreticiler ve diğer kesimlere Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü'nde oluşturulan Bilgi Merkezi aracılığı ile bilgi sunulacaktır" açıklamasında bulundu.

Ercan ÜSLÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.