Savaş dönemi...

Savaş dönemi...
Savaş dönemi küçülmesi geliyor, umut bahara... Yoğun veri trafiği baş döndürecek. İçeride büyüme, dış ticaret ve enflasyon bu hafta açıklanacak. İlk çeyrekte savaş dönemlerinde görülebilecek küçülme bekleniyor

Piyasalar yoğun veri akışının yaşanacağı bir haftaya başlıyor. Yurtiçi ve yurtdışından kritik verilerin açıklanacağı bu hafta, krizde hem en kötüyü göreceğiz hem de toparlanma işaretlerinin devam edip etmediği anlaşılmaya çalışılacak.


HAFTANIN EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİ "BÜYÜME"

Yurtiçinde haftanın en önemli gündem maddesi kuşkusuz büyüme verileri olacak. 27 çeyreklik büyüme maratonunun 2008 son çeyreğinde sonlandıran Türkiye ekonomisinin 2009 ilk çeyreğinde savaş dönemlerini hatırlatan tarihi daralma yaşaması bekleniyor. Ekonomistler, Merkez Bankası'nın beklentisine paralel olarak ekonomisinin çift haneli küçüleceğini tahmin ediyor. Piyasa beklentisi yılın ilk çeyreğinde ekonominin yüzde 12 küçülmesi. Büyümenin en önemli öncü göstergesi olan sanayi üretiminde ilk çeyrekte görülen rekor daralma aslında küçülmenin şiddeti için önemli ipuçları veriyor. Hatırlatalım; sanayi üretimi yılın ilk çeyreğinde ortalama yüzde 22 daraldı. Umut yılın ikinci çeyreğinde ÖTV indirimleriyle birlikte bir toparlanma, son çeyrekte de baz etkisiyle birlikte küçük de olsa artıya geçiş.

SÜRPRİZ OLABİLİR
Haftanın diğer iki önemli verisi dış ticaret ve enflasyon. Yarın TÜİK Mayıs dış ticaret, verilerini açıklayacak. Bir gün sonra da Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) haziran ihracatını duyuracak. Mayısta ithalatın 11, ihracatın ise 7.5 milyar dolar olması bekleniyor. Enflasyonda ise Haziran süpriz yapabilir. Merkez Bankası'nın son Para Politikası Kurulu özetlerinden de belirttiği gibi, baz etkisi nedeniyle Haziran enflasyonu yüksek çıkabilir. Piyasa beklentisi ise Haziran'da Tüketici Fiyatları'nın (TÜFE) yüzde 0.09 artacağı, Üretici Fiyatları'nın (ÜFE) ise eksi çıkması öngörülüyor. Yurtdışında da gündem yoğun. Piyasalar bu hafta ABD işsizlik, ISM (üretim) ve konut verilerini takip edecek. Veriler, toparlanma işaretlerinin doğru olup olmadığını teyit edecek. ABD'de işsizliğin Haziran'da yüzde 9.6'ya çıkması ve tarımdışı istihdamın 368 bin azalması bekleniyor.

BEKLENTİ, 2'NCİ ÇEYREK SONRASI TOPARLANMA
27 çeyreklik büyüme maratonu 2008 son çeyreğindeki yüzde 6.2'lik küçülme ile sona erdi. Ekonomistler 2009'un ilk çeyreğinde ise ekonominin yüzde 12 küçülmesini, ikinci çeyrekten itibaren krizin şiddetinin yavaşlamasını bekliyor. Yılsonu küçülme tahminleri yüzde 5'i geçiyor.