Sehirleşme Samsun'da hayal oldu

Sehirleşme Samsun'da hayal oldu
Mimarlar Odası Başkanı Selami Özçelik, sağlıklı şehirleşme planında, normal şartlarda 1 hektara 250 kişi düşerken, Samsun'da bu rakamın Bin 500'lerde olduğunu söyleyerek, Samsun'da sağlıklı şehirleşmenin gerçekleşmesinin zor olduğunu söyledi.

Samsun'da sağlıklı şehirleşmeyi gerçekleştirmenin zor olduğunu savunan ve şehircilik açısından yoğunluğun önemine vurgulayan Özçelik: "Sağlıklı bir şehirleşme için 1 hektar alana düşmesi gereken insan sayısı 250-300'dür.Nedir bu? Yani 1 hektar alana oturacak insan sayısı bellidir. 400 yoğun, 500 ise, çokluya girer. Samsun'da ise,bu rakam Bin 500'lerdedir. Böyle bir durumda sağlıklı şehirleşmeyi gerçekleştirmek çok zordur" dedi.


KAÇAK YAPILARA BELEDİYE HİZMETİ SUNULDU
Geçmişten bugüne kadar çeşitli uygulamalar yapıldığını belirten Özçelik, "Buna ilaveten kaçak yapılaşmaların artması paralelinde getirilen imar afları, kaçak olduğu halde yapılara devlet ve belediye hizmetleri sunulmuş ve şehrimiz bugünkü hale getirilmiştir. Bu kadar yoğunluklu bir şehirde fiziki sorunlar yaşamayan yani normal insanların sağlıklı yaşacakları bir ortamı yok. Bu yokken birde bunun üzerine engellilerin rahat yaşayabileceği bir şehir yapmak çok zor" diye konuştu

ŞEHİRLEŞMEDE RANTI DEĞİL, İNSANI ÖN PLANA ÇIKARMALIYIZ
Şehirleşmede temel felsefenin "İnsana değer vermek" olduğuna dikkat çeken Özçelik, şunları söyledi; "Şayet siz şehirleşmede insanı değil rantı ön plana çıkarırsanız normal insanın bile sorununu çözemezsiniz. Daha çok bina yaparken para kazanmak veya politik nedenlerin önde olduğu bir şehirşeşmede kaldı ki engellilerin sorununu hiç çözemezsiniz. Bahsettiğimiz şehirleşme ve engelliler sorunu yasa çıksa bile böylesi bir anlayış ile çözülmez ve yasalar kağıt üzerinde kalır. Samsun'a baktığımız da şehir içerisinde boşluk olan yerler zorlama yoluyla bir şekilde yeniden yapılaşmaya açılıuyor. Sürekli imar tadilatlarıyla yoğunluk arttırılıyor. Yani insan değil taşıt ve daha fazla bina yapma mantığı öne çıkıyor."

Adem ERDOĞAN