1 Mayıs herkese tatil…

Başbakan Erdoğan dün ''1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesi için talimat verdim'' dedi. Başbakan'ın bu açıklaması sadece işçilere yönelik olarak algılandı.

Bugün sendika başkanlarıyla bir araya gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, konuya açıklık getirdi ve 1 Mayıs'ın sadece işçilere değil tüm çalışanlar için 'resmi tatil' olacağını söyledi. Hem de bu yılı da kapsamak üzere. Tasarı imzaya açıldı.


DİSK: 1 Mayıs tatil ilan edilsin ve Taksim'de kutlansın

Başbakan Erdoğan'dan '1 Mayıs tatil ilan edilsin' talimatı

İSTANBUL'DA GEÇEN YIL 1 MAYIS KUTLAMALARI BÖYLE OLAYLI OLMUŞTU

DÜNYA BASINI TÜRKİYE'DEKİ OLAYLI 1 MAYIS'I BU FOTOĞRAFLARLA DUYURMUŞTU



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Mayıs'ın sadece işçiler için değil, kamu dahil olmak üzere tüm çalışanlar için 'resmi tatil' olacağını söyledi. Çelik, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan yasa tasarısı'nın 1 Mayıs'ı dini ve milli bayramlarda olduğu gibi 'resmi tatil' yapılmasını öngördüğünü söyledi.
Aysel ALP YAZIYOR



Üçlü Danışma Kurulu Toplantısı öncesi açıklamalarda bulunan Çelik, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasına ilişkin talebin anımsatılması üzerine, “Bu benim bakanlığımın yetki alanında değil. Miting yapılacak alanlar konusunda mevzuat neyi öngörüyorsa o uygulanır. Bu ilgili bakanlık ve mülki idarenin sorumluluğundadır” dedi.


'1 Mayıs tatil olsun' yasa tasarısı imzaya açıldı

Çelik, 1 Mayıs'ın tatil olmasını öngörenyasa tasarısının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını söyledi.

Çelik, geçen yıl 1 Mayıs'ı Emek ve Dayanışma günü ilan ettiklerini hatırlatarak, “Son olarak yaptığımız değerlendirmede, Başbakanımızın da dün açıkladığı gibi verdiği talimatla 1 Mayıs'ın tatil olması konusunda gerekli kanun tasarısını Bakanlar Kurulunda imzaya açmış bulunuyoruz ve çok seri şekilde bunun yasalaşmasını sağlayacağız” dedi.

Çelik, “Bu seneye yetişir mi” sorusuna, “Tabii, çok kısa süre içinde bunu yasalaştıracağız” karşılığını verdi.

1 MAYIS TÜM ÇALIŞANLARI KAPSAYACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Mayıs'ın geniş kapsamlı, tüm çalışanları içine alan bir tatil olacağını söyledi.


Hükümet, işçi ve işveren kesiminin temsil edildiği Üçlü Danışma Kurulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında toplandı.


Bakan Çelik başkanlığındaki toplantıya TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, bakanlık bürokratları ve konfederasyonların uzmanları katılıyor.


Faruk Çelik, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, ekonomik kriz nedeniyle kurulun her ay toplanmasını kararlaştırdıklarını ve Nisan ayı toplantısını gerçekleştireceklerini söyledi.


Toplantıda küresel krizin istihdam ve çalışma hayatına ilişkin yansımalarını, buna karşı alınan ve alınması gereken önlemleri değerlendireceklerini ifade eden Çelik, ayrıca sendikal mevzuatla ilgili değişiklik öngören kanun tasarısını son kez değerlendirerek, buna ilave edilmesi ve çıkarılması gereken konulara nihai kararı vererek hızlı bir şekilde parlamentoda ele almayı düşündüklerini belirtti. Çelik, ayrıca toplantıda, özel istihdam bürolarıyla ilgili bir değerlendirme yapacaklarını bildirdi.


Çalışma ilişkilerinde çatışmacı anlayışı dünyanın geride bıraktığını vurgulayan Çelik, sosyal devlet, sosyal diyalog ve insan merkezli çalışma politikalarını dünyanın hayata geçirmeye başladığını kaydetti.


Bu anlayışın 1 Mayıs'ı artık korku günleri olmaktan çıkarıp işçi ve emekçinin dayanışma gününe dönüştürdüğünü dile getiren Çelik, şöyle konuştu:

“Alın terinin sembolü olan 1 Mayıs tüm dünyada çalışanların birlik, emek ve dayanışma günü olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde de 1935 yılında yayınlanan Ulusal Bayram, Tatil Günleri hakkındaki Kanun ile bahar bayramı olarak 1 Mayıs tatil günlerine ilave edilmişti ancak 1980 sonrası yapılan düzenlemeyle bayram, çalışanlarımızın elinden alınmıştı. Hükümetimizin bu konudaki hassasiyetini hepiniz biliyorsunuz. 25 Nisan 2008'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma günü olarak en iyi şekilde değerlendirilmesi konusunda bakanlığımız görevlendirilmişti ve 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü olarak ilan edilmişti.


Dün sayın Başbakanımızla yaptığımız görüşme neticesinde 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma Bayramı olarak tatil ilan edilmesi konusunda çalışmaları yapmamız için gerekli talimatları verdiler. Toplantıda bu konuda heyeti bilgilendirme noktasında da talimat aldım. Dün gece bu görüşmemizden sonra gerekli çalışmaları yaptık ve kanun tasarısını Bakanlar Kurulunun imzasına açmış bulunuyoruz. Şimdiden çalışanlarımızın 1 Mayıs'ını, Emek ve Dayanışma Günü'nü en içten dileklerimle kutluyorum. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, emeğin dayanışması, çalışma hayatının sorunlarının irdelendiği, demokrasi kültürünün zirveye çıktığı, sevginin, barışın yeşerdiği bir bayram olarak hafızalarda bundan sonra umuyoruz ki yer edecektir. Ülkemize, çalışanlarımıza, milletimize hayırlı olması temennisinde bulunuyorum.”



“NEREDE KUTLANACAĞINA MÜLKİ AMİRLER KARAR VERECEK”



1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması konusunda hükümetin tavrının sorulması üzerine Çelik, emekçilerin, 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesini istediğini ve bunun

gerçekleştiğini söyledi.


Faruk Çelik, 1 Mayıs'ın nerede kutlanacağına yasal mevzuat çerçevesinde idare ve mülki amirlerin karar vereceğini belirtti.


Çelik, “Nerede, ne şekilde kutlanacağı konusu bu atmosferin ve bakanlığımızın konusuyla ilgili değildir. Mevcut mevzuat neyse ilgili bakanlıklar ne gibi karar alırsa hepimiz ona saygılı olmak durumundayız. Onun için Taksim veya başka bir yerle ilgili daha ileri bir düzeyde görüş sergilemeyi doğru bulmam” dedi.

1 Mayıs ile ilgili tasarıyı TBMM'de çok hızlı bir şekilde ele almayı planladıklarını vurgulayan Çelik, uzlaşma sağlanması halinde sendikal yasalarla ilgili değişikliklerle birlikte her iki konuyu kısa sürede hayata geçirmeyi istediklerini ifade etti.


Çelik, Başbakan Erdoğan ile yaptıkları görüşmede Taksim konusunun gündeme gelmediğini, 1 Mayıs'ın tatil olması konusunu değerlendirdiklerini ve bunun da gerçekleşmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.


1 Mayıs'ın tatil edilmesinin karşılıklı bir jest olmadığını ifade eden Çelik, “Biz bunu yapmayı gerekli gördüğümüz için yapıyoruz. Sayın Başkanlar da emeğin temsilcisi olarak bunu öteden beri bütün hükümetlerden talep ettiler ama unutmayalım ki bu 1 Mayıs meselesi, 30 yıldır konuşulan bir hadisedir. 30 yıldır konuşulan meselenin bugün çözülüyor olduğunu görmek herhalde herkese bir şeyler anlatıyordur” diye konuştu.


Çelik, tatilin kapsamına ilişkin soruyu yanıtlarken, “Geniş kapsamlı, tüm çalışanları içine alıyor. Mevcut yasanın devamında, 'ulusal, resmi, dini bayram günleri, yılbaşı ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günleri resmi daire ve kuruluşlar tatil edilir' şeklinde 1 Mayıs da ilave ediliyor” dedi.



TÜRK-İŞ, HAK-İŞ GERGİNLİĞİ



Bakan Çelik, bir gazetecinin “Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun Hak-İş'le yaşanan gerilimde bakanlığın taraf olarak 'Hak-İş'i kolladığı' şeklindeki eleştirisini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu yanıtlarken, şunları kaydetti:


“Siyaseti hep yüzleşerek yaptım. Birinin genel kurulunda başka, bir başkasının genel kurulunda başka konuşmadım. Yani işverenin genel kuruluna gidip işverence, işçinin genel kuruluna gidip işçinin işine gelecek şekilde bir siyaset tarzı hiç hayatımda yer almamıştır. Değerli başkanlar da 1,5-2 yıla yakın süre içerisinde ne kadar şeffaf, ne kadar net ve aldığımız kararları neticelendirme konusunda ne kadar seri olduğumuzu öyle sanıyorum ki takdir ediyorlar.

Bir şeffaf çalışma içerisindeyiz. Şunu net olarak ifade ediyorum, bizim burada bulunan konfederasyon ve başkanlarıyla ilgili en ufak bir ayrıntıda bile ayrımcılık söz konusu olur ise onun net bir şekilde belgelendirilmesi ve bilgilendirilmemizi istiyorum Buna sebep olan kim olursa olsun benim çalışma arkadaşım olamaz. Bu tartışmaya sendikalar arasındaki rekabet çerçevesinde saygı duyarız, fakat buna bakanlığımızın karıştırılmamasını özellikle istirham ediyorum.”

Haberleri