1 YTL'lik ilaç 11 YTL oldu

Hastanelerde alınan 10 YTL'lik muayene katılım ücretlerini 1 Ekim'den itibaren eczaneler almaya başladı.

Reçetesindeki ilaca 1 YTL ödemesi gereken hasta, 11 YTL'lik fatura ile karşılaştı. Yeni uygulama, durumdan hasta ile eczacıyı karşı karşıya getirdi

Yeni Sosyal Güvenlik Yasası, hastalarla sağlık hizmeti sunanları karşı karşıya getiriyor. 1 Ekim tarihinden itibaren yürürlüğe giren yasa kapsamında, eskiden hastalardan alınan muayene ücreti artık eczacılar tarafından alınıyor. Durumdan habersiz olan vatandaşlar ise, ilaç almaya gittikleri eczanelerde, uygulamayı şaşkınlıkla karşılıyor.

HASTA İLE ECZACI KARŞI KARŞIYA
1 Ekim tarihinden itibaren, eczaneye ilaç almak için ilk kez giden ve yasadan haberi olmayan vatandaşlar, eczacıların kendilerinden ilaç parasının yanında artı 10 YTL'lik muayene ücreti istemesine tepki gösteriyor. Hasta ile eczacıyı karşı karşıya getiren uygulamaya, hem eczacılar hem de hastalar tepki gösterirken, yasanın getirdiği zorunlu uygulamadan haberi olmayanlar mağduriyet yaşıyor.

PARA ECZACININ CEBİNE Mİ GİDİYOR?
Hastaların önceden ödediği muayene karşılığı katılım ücreti yeni yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği'yle değişti. Getirilen düzenlemeye göre muayene ücretleri 3 YTL ile 10 YTL arasında değişiyor. Hastanelerdeki doktor muayene ücretleri eczacılar tarafından tahsil ediliyor. Özel bir hastanede tedavi olan ve ortalama 5 YTL civarında ilaç yazdıran hasta, eczaneye gittiğinde kabarık bir faturayla karşılaşıyor. Hasta 1 YTL ödemesi gereken ilaç için, 10 YTL artı 1 YTL ödüyor. Eczacının kendisinden bu parayı tahsil etmesine anlam veremeyen hastalar olaya tepki gösterirken, bir çok hasta paranın eczacının cebine gittiğini sanıyor. Bu durumu açıklamakta zorluk çeken eczacılar ise, üzerlerinden bu yükün alınmasını istiyor.

HASTA KABARIK FATURAYLA
KARŞILAŞIYOR
Ayrıca, uygulama kapsamında, katılım payı başlığındaki düzenlemeye göre, 2. basamak hastanelerde 3 YTL, eğitim ve araştırma hastanelerinde 4 YTL, üniversite hastanelerinde 6 YTL, özel hastane ve tıp merkezlerinde ise her başvuru için 10 YTL katılım payı ödeniyor. Ücretler hastanede alınmadığı için durumdan haberi olmayan vatandaş, sağlık karnesiyle eczaneye gittiğinde karşısına rakamlar çıkıyor. İlaç yazdıranlar parayı ilacı aldıkları gün eczacıya öderken, ilaç yazdırmayanların muayene ücretleri vatandaşlık numarası üzerinde kaydedilip, ilk eczaneye gittikleri gün karşılarına çıkıyor. Diğer yandan Muayene ücreti, emeklilerin maaşından kesiliyor. Yanlışlıkla, bir kaç defa doktora giden emekliler, durumdan habersiz olmanın cezasını maaşlarından kesinti ile ödüyor.

PARALARI SGK BİZDEN TAHSİL EDİYOR
Uygulamanın eczacıları mağdur ettiğini ve ek iş yükü getirdiğini söyleyen Samsun Eczacılar Odası Başkanı Arman Üney, şöyle konuştu: "Uygulama hastanelerdeki vezneleri kaldırmak için yapıldı. Muayene ücretlerini eczacılar almaya başladı. Bizim için ek bir uygulama. Bu paraları SGK daha sonra bizden tahsil ediyor. Hastalar ise, sanki parayı biz alıyormuşuz gibi algılıyor. İster istemez bazı soranlar da yaşanabiliyor. Kısa süreli tartışmalar oluyor. Ayrıca, biz zaten reçetelerle, ilaçlarla yoğun bir gün geçiriyoruz üstüne bir de bu muayene ücretlerini tahsil etmek eklenince, iş içinden çıkılmaz bir durum aldı. Bu yük üzerimizden kaldırılmalı" Kendilerine gelen insanların zaten sıkıntılı olduğunun altını çizen Üney, bu sıkıntılarını üzerine para istedikleri zaman sorunların yaşanabildiğini belirterek, "Hasta ile karşı karşıya kalıyoruz. Zaten insanlar sıkıntılı, hasta. Muayene katılım ücreti istediğimizde sorun artıyor." dedi.

Miraç ÖZTÜRK

GENEL Haberleri