11. SIRADAYIZ

Kitap satışında dünyada 11. sıradayız.

Toplam kitap sayısının nüfusa oranına göre, 2015 yılında kişi başına 8 kitap düştü
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu, Uluslararası Yayıncılar Birliği verilerine göre Türkiye’nin kitap okuma oranları bakımından dünyada 11. sırada yer aldığını söyledi. “80 milyon nüfuslu ülkemizde kişi başına 8 kitap düşmekte ve bu rakam her geçen gün artmaktadır. Dünya ülkeleri arasında bu oldukça başarılı bir rakamdır” diye konuşan Zeynioğlu, Türkiye’de 7-14 yaş aralığındaki gençlerin daha çok kitap okuduğunu belirterek ekonomik ve toplumsal gelişmelerin yolunda gitmesi halinde 2016’da da büyüme kaydedeceklerini söyledi. Okuma oranının yükselmesiyle Türkiye’de son 15 yıldır yayıncılık sektörünün düzenli olarak büyüdüğünü vurgulayarak sektörün 2014 yılında yüzde 5, 2015’te ise yüzde 10 büyüdüğüne dikkat çeken Zeynioğlu, ekonomik durgunluk ve seçim süreçlerine rağmen böylesi bir büyümeyi tahmin etmediklerini dile getirdi.

SİYASET VE TARİH KİTAPLARI
2014 yılında 561 milyon kitap basımı yapıldığını ve kişi başına 7.3 kitap düştüğünü ifade eden Zeynioğlu, geçen yıl ise 620 milyon 751 bin kitap basıldığını ve bunun kişi başına 8 kitap anlamına geldiğini söyledi. Ekonomik ve toplumsal gelişmelerin yolunda gitmesi halinde sektördeki büyümenin 2016’da da devam etmesini beklediklerini kaydeden Zeynioğlu, zaman zaman siyasi, zaman zaman tarih kitaplarının öne çıktığını; çok satan yazarların kitaplarının basında yer bulmasıyla diğer kitapların satışlarının da bu durumdan olumlu etkilendiğini vurguladı.


YÜZDE 40’I DERS KİTABI
2015 yılında toplam 620.751.618 adet kitap üretildi. Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre Türkiye’nin nüfusu 77.695.904. Toplam kitap sayısının nüfusa oranına göre, 2015 yılında kişi başına 8 kitap düştü. Basılan toplam kitap sayısının yüzde 40’tan fazlasını Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilk ve orta öğretim öğrencilerine dağıttığı ders kitapları oluşturdu. HABERTÜRK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KÜLTÜR SANAT Haberleri