16 milyon sigara tiryakisi var

Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Metin Genççakır, birlik olarak hazırladıkları raporda, Türkiye'de 16 milyon kişinin sigara tiryakisi olduğunu, sigara içenlerin yüzde 32,1'ini 15 yaş üstü kişilerin oluşturduğunu söyledi

Yapılan araştırmaya göre ülke genelinde 12 milyon erkeğin ve 4 milyon kadının sigara tiryakisi olarak belirlendiğini ifade eden Metin Genççakır, kaçak sigaranın Türkiye'ye yılık 1 milyar lira vergi kaybına yol açtığına dikkat çekti.

ERKEKLER KADINLARDAN ÇOK SİGARA İÇİYOR

Erkeklerde yüzde 92,6, kadınlarda ise yüzde 88 oranında mamul sigara içildiğini belirten Genççakır, "Her gün sigara içenlerin üçte ikisi günde yarım paketten, yüzde 15,5'i de bir paketten daha fazla sigara içmektedir. Günde içilen sigara sayısı ve uyandıktan sonra ilk sigarayı içme zamanı tütün bağımlılığı bakımından önemli göstergelerdir. Erkeklerin yaklaşık yüzde 45,4'ü günde bir paket ve yüzde 17,7'si de bir paketten daha fazla sigara içmektedir. Kadınların yüzde 7,6'sı günde bir paketten daha çok sigara içmektedir. Her gün sigara içenlerin yüzde 41,1'i uyandıktan sonraki ilk yarım saat içinde, yüzde 12,8'i de ilk beş dakika içinde sigara içmektedir. Uyandıktan sonraki ilk yarım saatte sigara içme erkeklerde (yüzde 42,6) kadınlara (yüzde 35,6) göre daha fazladır" dedi.

VERGİ KAYBI 1 MİLYAR

2009 yılında sigaradan 11.5 milyar lira ÖTV tahsil eden Maliye Bakanlığı'nın, 2010 yılı için çıtayı yükselterek, yüzde 42.2 artışla 16.4 milyar TL ÖTV tahsil etmeyi hedeflediğini belirten Genççakır, "Bu tutarın, KDV'si ile birlikte 20.3 milyar liraya ulaşması öngörülmektedir. Kaçağın her yüzde 10'luk diliminde 2 milyar liralık vergi kaybı oluşuyor. Buna göre, yüzde 20'lik dilimde 4 milyar liralık bir vergi kaybı söz konusudur. Yetkililerin yaptığı açıklamaları takip ettiğimizde ise vergi kaçağının 1 milyar liranın üzerinde olduğu ortaya çıkıyor" diye konuştu.

ZAM ÇÖZÜM DEĞİL

"Sigaranın sağlık açısından zaten zararlı olmasının yanı sıra, nasıl üretildiği bilinmeyen, kontrol dışı üretilmiş sigaraların aynı kaçak üretilmiş içki gibi insan sağlığına daha büyük zararlar verdiği apaçık ortadadır" diyen Genççakır, "Öncelikle tercihimiz kimsenin sigara içmemesidir. Ancak içenler de, TAPDK Belgeli sigara satan bayilerden bandrollü tütün ve tütün mamullerini tercih etmelidir. Cadde ve sokak aralarında tablada sigara satışı önlenmelidir. Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde ve serbest bölgelerde kontroller sıkılaştırılmalıdır. İlgili kurumlar arasında sürekli bir işbirliği ve koordinasyon sağlanmalıdır. Kaçak sigara denetimleri uluslararası işbirliği içinde arttırılmalıdır. En önemlisi sigaraya zam yapmakla insanlar sigarayı bırakmaz. Zam kaçağı artırır. Sigarayı bırakmanın yolu her konuda olduğu gibi eğitimden geçer" ifadelerini kullandı.

Zekeriya FIRAT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YAŞAM Haberleri