18 yaş altı her insan ÇOCUK' tur ibaresini vurguladı.
20 Kasım 1989 yılında kabul edilen Çocuk Haklarına Dair Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'ne göre 18 yaşın altında her insan ÇOCUKtur. Çocuk hakları, insan haklarının somut içeriğini oluşturur. İnsanların çocuk sayıldığı dönemde, zihinsel ve bedensel gelişimi henüz tamamlanmamıştır. Bunun için çocukların özel ilgi ve desteğe gereksinimi vardır. Türkiye'nin 1995 yılında onayladığı Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde çocuğun üstün yararının gözetilmesi temel ilke olarak benimsenmiştir. Ancak ne yazık ki, dünyada ve ülkemizde yaşanan olumsuz koşullar milyonlarca çocuğun istismar edilmesine, eğitimden yoksun kalmasına, ucuz işgücü halinde çalıştırılmasına, suça sürüklenmesine yol açmaktadır.
Çocuk işçi sayısı alarm veriyor
TÜİK'in 2012 yılsonu verilerine göre, Türkiye'de 893 bin çocuk ekonomik işlerde çalışıyor. Ülkemizde çocuk işçiliğinin artış eğiliminde olması çocuk hakları ihlalinin de artarak sürmesine neden oluyor.
Çocuklara yönelik cinsel istismar endişe veriyor
Resmi kayıtlara göre, çocuklara yönelik cinsel istismar nedeniyle kolluk birimlerine son 5 yıl içinde 29 bin 988 başvuru yapılmıştır.
Çocuk Gelinler sorunu geleceği karartıyor
Erken yaşta evlilikler, kız çocuklarının kendilerini koruyamayacak yaşta evlendirilmeleri, sağlıklı yaşam hakkı yanında eğitim haklarının önünde en büyük engeldir. Nüfusun yarısı olan kız çocukların eğitim fırsatından yoksun kalması, ülkenin gelişmesini, kalkınmasını ve demokratikleşmesini de engelleyecektir.
15 yaşında GELİN - 16 yaşında ANNE 17 yaşında Mutsuz ve Geleceğinden Umutsuz olaylarının yaşanmaması, çocukların ve ülkemizin geleceğinin kararmaması için Çocuk Gelinler sorununa elbirliğiyle ve kararlılıkla çözüm getirilmelidir.
Çocukların, kaliteli eğitimle yetiştirildiği, istismar edilmediği, mutlu ve geleceğinden umutlu yaşayabildiği, suça sürüklenmediği, savaş ve silahların gölgesinde kaybolup gitmediği, haklarına ve kişiliğine saygı gösterildiği güzel bir dünyada yaşayabilmelerine özen gösterilmelidir. ÇOCUKLARIMIZIN VE ÜLKEMİZİN AYDINLIK GELECEĞİ İÇİN ELELE
"