Tosyalı çiftçiler tarafından yetiştirilen ve onlarca çeşit yemeği yapılan et kabağı, ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.
Çiftçi Necati Can (57) yaptığı açıklamada, şunları söyledi: ``Tosyamızda yetiştirilen et kabakları son yıllarda oldukça yoğun ilgi görüyor. İşim icabı ülkemizin bir çok yerini gezdim. Tosya`nın dışında hiçbir yerde et kabağının yetiştirildiğine veya satıldığına rastlamadım. Çeşitli şehirlerde kurulan pazarlarda et kabağını satmak için pazara götürdüğümde, insanlar hayret içinde kalarak bunun ne olduğunu sormaya başladı. İlk önceleri şüpheyle yaklaştıkları et kabağının yemeğinin nasıl yapılacağını anlattım ve bir kaç tanesini kendilerine hediye ettim. Pazara tekrar gittiğimde ise lezzetinden memnun kalan müşteriler et kabağına yoğun ilgi göstermeye başladı.``
Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken de çiftçilerin kabakları yetiştirirken kesinlikle ilaç kullanmadıklarını belirterek, ``Et kabağını yetiştirirken kabağın büyüyebilmesi için yaklaşık 3-4 metrelik özel iskele yapıyoruz. Bu iskeleden aşağı sallayarak ve tamamen doğal yollarla yetiştirdiğimiz et kabakları fideleri eğer yerini sever ve bakımı iyi yapılabilirse boyu 2 metreyi kilosu da 7 kilogramı geçebiliyor`` dedi.