Bunlardan biri de Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde Fizik eğitimi almasının ardından 2002'de İngilizce öğrenmek için ABD'de gelen ve 2008'den itibaren Mississippi'de yaşayan Fatih Özcan.
Özcan'a göre, bu başarının en önemli nedeni karşılıklı diyalog, karşındakini "ötekileştirmekten" vazgeçmek ve hem kendi kültürünü hem de Amerikan geleneklerini bir araya yaşayabilme olgunluğunu gösterebilmek. Bu örnek hikayesini anlatan Özcan, aslında ABD'ye İngilizce öğrenmek, Mississippi'ye de bir arkadaşının daveti üzerine "hasbelkader" geldiğini söyledi. ABD'deki yaşama alışmaya çalışırken ilk başlarda çok ufak konularda bile hayli güçlükler çektiğini anlatan Özcan, ancak, "içinde yaşadığı topluma sıkışmak yerine, Amerikan kültürüne katılmaya ve bu ülkenin değerlerini de kendine katmaya başladığında" durumun değiştiğini dile getirdi. Özcan, "Türkler buraya geldiğinde, bazen kabuğuna çekilme, sadece kendinden insanlarla diyaloğa girme gibi durumlar yaratabiliyor. Halbuki buradaki başarılı diğer toplumlara baktığınız zaman, bunların hem bir arada olduğunu hem de bu toplumun içine kaynaştığını görürsünüz. Bu sistemin içinde kendi yerlerini bulmuşlar. O nedenle aslında bizim de yapmamız gereken bir yandan kendi değerlerinizi yaşarken, bir yandan da hayatın içinde olmak" dedi.
"Şükran gününde Amerikalılara yeme
Bu nedenle Mississippi'de toplumla diyaloğa önem verdiklerini ifade eden Özcan, "Mesela, burada sadece 7 aileyiz ama periyodik olarak Amerikalıları evlerimize yemeğe çağırıyoruz, onları Halil İbrahim sofrası geleneğiyle tanıştırmaya çalışıyoruz. Kendi geleneklerimizi yaşarken, onların dini bayramı olan Şükran yemeğinde, biz de onlara yemek veriyoruz. Cadılar Bayramı programında, biz de çocuklara yönelik aktiviteler yapıyoruz. Bunlar belki bilinmeyen faaliyetler, ama en tesirli olanlar. Çünkü, toplum içinde sadece kendi kabuğumuzda yaşamıyoruz, o toplumun içine girip onların da kültür ve geleneklerine katılıyoruz" diye konuştu.