2015 tahmini fındık rekoltesi açıklandı

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu, 2015 yılı için 733 bin 246 ton tahmini fındık rekoltesi açıklayan Karadeniz İhratçılar Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu'na tepki gösterdi.

Kozoğlu, TZOB'nin bu yılki tahmini fındık rekoltesinin ise 590 bin 394 ton olduğunu söyledi.

TZOB Yönetim Kurulu Üyeleri Hasan Kozoğlu ve Arslan Soydan ile Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, Altınordu Ziraat Odası hizmet binası bahçesinde 2015 yılı tahmini fındık rekoltesiyle ilgili ortak basın toplantısı düzenledi. Hasan Kozoğlu, TZOB tarafından yapılan 2015 yılı tahmini Türkiye fındık rekoltesinin 590 bin 394 ton olduğunu belirterek yüksek tahmini rekolte açıklayan Karadeniz İhracatçılar Birliği ile Fındık Tanıtım Grubu'na tepki gösterdi. 

Türkiye'nin 2015 fındık sezonuna neredeyse sıfır stokla girdiğini, üretici ve ihracatçı açısından da bu yılın oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Hasan Kozoğlu şunları söyledi:

"Karadeniz İhracatçılar Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu’nun 2015 yılı için 733 bin 246 ton, Türkiye İstatistik Kurumu'nun 585 bin ton rekolte tahmininde bulunduğunu görüyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise İl Müdürlükleri bazında yapmış olduğu çalışma neticesinde 646 bin 254 ton fındık rekoltesi beklentileri olduğunu açıklamıştır. Karadeniz İhracatçılar Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu’na sormak lazım. Kaç ilde, kaç ilçede bilimsel çalışma yapıp da 733 bin 246 ton rakamına ulaşmışlardır. Nasıl bir araştırmayla TÜİK’in tahmininin 148 bin ton üzerinde bir tahmin rakamını bulmuşlardır. Kimse üreticinin alın teriyle oynamasın. Ayıptır, günahtır. Vebal almaktır." 

FINDIĞI ERKEN SATMAYIN, EMANETE VERMEYİN

Türkiye'de bu yıl fındıkta devir stoğunun olmadığını belirten Hasan Kozoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kabuklu fındık üretimin yaklaşık 500 bin tonu iç fındık olarak ihraç edileceğini tahmin ediyoruz. İç tüketimimizin kabuklu fındık bazında 70- 80 bin ton dolaylarında gerçekleşeceği beklentisini taşıyoruz. Bütün bunları alt alta koyduğumuzda, bu yıl oluşturduğumuz komisyon tarafından 590 bin ton olacağı tahmin edilen fındık üretimimizin, ihracat ve iç tüketimimize ancak yeteceğini söyleyebiliriz. Üreticilerimizin ürettikleri fındığı ihtiyacı oranında satmaları, emanete vermemeleri gerekir. Bunu yaparlarsa, ürettikleri fındıklarını değerine satabilirler. Dünya üretiminin üçte ikisinden fazlasını karşılayan üreticimizin bin bir emekle ürettiği fındığın fiyatı, Almanya Hamburg’da bulunan borsa tarafından şekillenmektedir. Bu durum işin doğasına aykırıdır. Aynı işlevi yerine getirecek ürün ihtisas borsalarının kurulması gerekmektedir.(DHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SİYASET Haberleri