23 NİSAN NEDİR ?

 Merhabalar sevgili dostlar,

Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı.23 Nisan deyince herkesin aklına genellikle Ulu Önder ATATÜRK'ÜN çocuklarımıza armağan ettiği bir bayram gelir.Ülkemizin dört bir yerinde ve dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanır.Peki açık ve net bir şekilde soruyorum;Bu bayramın gerçekte hangi bayramların birleşmesi ile gerçekleştiğini biliyormusunuz? Ve Çocuklara armağan edilişinin gerçek amacının ne olduğunu biliyormusunuz?

Bu bayram, TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te 23 Nisan Millî Bayramı'yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin(yani çocuk esirgeme kurumunun)1927'de ilan ettiği ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliğinden birleşmesiyle oluşmuştur.

Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM'nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken, Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO'nun 1979'u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır. Günümüzde bayrama bir çok ülkeden çocuklar katılmakta, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca 1933'te Atatürk'le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın ortaya çıkışında 3 ayrı bayramın payı vardır. Çocuk Bayramı tamamen ayrı bir kavram olarak gelişirken, Ulusal Egemenlik ve 23 Nisan Bayramları baştan ayrı bayramlarken, birleşmişler; en son da onlara Çocuk Bayramı katılmıştır.

Bu bayramı kutlarken insanlarımızın bilgi dağarcığında TBMM'nin kuruluşu ve açılışı ile ilgili ne kadar bilgi vardır dersiniz?Milli Hakimiyetimizin gerçekleşmesi noktasında nelerin yapıldığı hangi mücadelelerin verildiğini insanlarımızın kaçta kaçı biliyordur dersiniz?

23 Nisan 1927 de Himaye-i Eftal Cemiyetinin bu günü çocuk bayramı olarak duyuruşunun gerçek sebebini kaçta kaçımız biliyoruz ? Bakın o günkü açıklama noktası virgülüne kadar şöyledir “Millet Meclisimizle millî devletimizin Ankara'da ilk teşkile günü olan Millî bayram Cemiyetimizce çocuk günü olarak tesbii edilmiştir. Bize yeni bir vatan ve yeni bir tarih yaratıp bırakan mübarek şehitlerle fedakar gazilerin yavruları fakir ve ıstırabın evlatları ve nihayet alelıtlak bütün muhtaç-ı himaye-i vatan çocukları namına milletin şefkatli ve alicenap hissiyatına müracaat ediyoruz. Kadın, erkek, genç, ihtiyar hatta vakti ve hali müsait çocuklardan mini mini vatandaşlar için yardım bekliyoruz

Burada açıklanan amaca bu güne kadar sahip çıkabildik mi? Evet kendimizi sorguluyorum, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız için neler yaptık? Fakir, yoksul, yetim, öksüz çocuklarımız için neler yaptık?

Her zaman söylediğim bir söz vardır”Mustafa Kemal ATATÜRK'Ü anlamak onun sözlerini vecizelerini (ki bunların hepsini kullanmıyoruz işimize geleni kullanıyoruz yıllardır) yazıp duvarlara asmak değil,onun fikirlerine,ülküsüne sahip çıkarak,hayata geçirip,uygulamaya koyup,Türk Milletini ve Devletini muasır medeniyetler seviyesine çıkartıp,çağlar atlatmaktır.Ama yıllardır hep sözde kalan ifadelerle Ulu Önderin Arkasına sığınarak kendimizi güçlü ve ona sahip çıktığımızı iddia ederek yaşadık.Bedavaya O'nun ismini kullanarak kahraman olmaya,sözde vatan kurtarmaya başladık.Ama O'nu bir türlü anlayamadık ve çocuklarımıza genç nesillere anlatamadık.Çocuklarımıza ve gençlerimize bir sorun bakalım ünlüler içerisinde en çok kimi beğeniyorsunuz veya seviyorsunuz diye alacağınız cevaplara dudaklarınız uçuklayacaktır.Veya Devlet Adamları içerisinde kimi takdir ediyorsunuz diye bir sorun bakalım,ne cevaplar alacaksınız?

Biz hala Bir Bayramdır tutturmuşuz, kutlamalarla felan kutluyoruz ama sadece hepsi bu kadar. Ne Meclisin önemini nede Milli Hâkimiyetimizin önemini çocuklarımıza ve gençlerimize öğretemiyoruz. Bu öğretme kitabi harflerle değil Beyinlere, kalblere nokta nokta nakış gibi işlenerek olmalı ki Milli benliğimizin ve Milli Hâkimiyetimizin varlığı, birliği, dirliği devam etmelidir. Bu güne kadar ne bu değerler yüreklere işlenebildi ne de çocuklarımıza tam sahip çıkılabildi.Her şey yüzeysel ve göstermelik bir şekilde yapıldı.

Sevgili dostlar,

Milli Hakimiyetimizin ilanı,Milletimizin Temsil edildiği Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılışı ve Çocuk Bayramınız kutlu olsun…


Sevgi ve Saygılarımla..

ALLAH(C.C) YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN