Erken tanımlanan meme kanserinde ölüm oranının yaklaşık yüzde 50 azaldığı bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir" dedi
Ekim ayı Dünya Sağlık Örgütü tarafından meme kanseri hakkında bilinçlendirme ayı olarak kabul edildiğini belirten Samsun Büyük Anadolu Hastanesi İç Hastalıkları Doktoru Uzm. Dr. Selim Taş," Dünyada 8 kadından biri meme kanseri olmakta, 30 kadından biri de meme kanserinden ölmektedir. Erken yakalanan meme kanserinde ölüm oranının yaklaşık yüzde50 azaldığı bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Meme kanseri Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ülkeleri ve ülkemizde kadınlar arasında en sık görülen kanserdir. Kadınlarda kanserden ölüm nedenleri arasında akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Meme kanseri; rahim ağzı kanseri, kalın bağırsak kanseri, prostat kanseri ve cilt kanseri gibi erken teşhis koyma imkânı olan kanserlerdendir.Meme kanserleri erken evrede hiçbir belirti göstermezler. Bu nedenle, kadınların meme kanserinin erken tanısı için önerilen kontrol programlarını uygulamaları, kendi kendilerine meme muayenesini sık yapmaları çok önemlidir. Kendi kendine meme muayenesi: Ölüm oranını azaltmadaki etkisi ispatlanmamış olmakla birlikte, pek çok organizasyon tarafından önerilen ve tüm dünyada kullanılan basit ve erken tanı metodudur." dedi.
20 YAŞINDA BAŞLANMALI
Uzm. Dr. Selim Taş, "Menopoz öncesi kişilerde her ay âdetin bitiminden sonraki 5. Günde, menopoz sonrası kişilerde de ayda bir ayna karşısında ve yatar pozisyonda yapılmalıdır. Meme başı değişiklikleri, meme başında akıntı, meme başında çöküklük, iki meme arasında farklılık, meme derisi değişiklikleri değerlendirilmelidir. Şüpheli bir bulguda vakit geçirilmeden hekime başvurulmalıdır. Riskli hasta gruplarında (Ailede Meme veya yumurtalık kanseri varlığı, çocukluk ve gençlik yaşların da göğüs bölgesinden ışın tedavisi alanlar) taramaya başlama yaşı genel olarak 30 kabul edilmektedir. Ayrıca yüksek risk taşıyan kişilerde mamografiye ek olarak yılda bir kez MR incelemesi önerilmektedir." diye konuştu.
MAMAOGRAFİK TARAMANIN ÖNEMİ
Son olarak Bu genlerdeki mutasyon kişinin mutlaka kanser olacağı anlamına gelmez yalnızca kanser bu türlerine yakalanma oranını arttırdığını gösterir diyerek Mamografik taramanın öneminden söz eden Samsun Büyük Anadolu Hastanesi İç Hastalıkları Doktoru Uzm. Dr. Selim Taş, " Meme kanserini erken yakalamak için bilinen en etkili yöntem mamografik taramadır. 40 yaşından itibaren yılda bir mamografi kontrolü önerilmektedir. Mamografi ile tarama programlarını, önerilen şekilde uygulayabilen ülkelerde erken tanı konması nedeniyle meme kanserinden ölüm oranı belirgin olarak azalmıştır. ABD için bu oran yüzde 30-50, Avrupa'da yapılan çalışmalarda ise %63 olarak bildirilmektedir. Meme Ultrasonografi meme kanserini yakalamak için kullanılan diğer bir radyolojik tetkiktir. Mamografi ile birlikte uygulandığında tanı değeri oldukça yüksektir." diyerek sözlerine son verdi.
DENGE/SAĞLIK