İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, tekstil ve konfeksiyon sektöründe yaşanan sorunlarla ilgili TBMM’de yaptığı konuşmasında, tekstil sektöründe Türkiye’nin dünya sıralamasında 7, Avrupa’da ise 3’üncü sırada yer aldığını belirterek, tekstil ve hazır giyim sektörünün ülkemizde 1 milyonun üzerinde istihdam sağladığına dikkat çekti. Pandemi dolayısıyla tekstil ve konfeksiyon sektöründe ciddi daralma yaşandığını ve hem yurtiçi hem de yurtdışında satışların gittikçe düştüğünü hatırlatan Yaşar, şu şekilde konuştu: “Tekstil sektöründe kapasite kullanım oranının, 2020 yılı içinde, mayıs ayında yüzde 38 seviyesine kadar düştüğü görülmektedir. Güncel kapasite kullanımı ise ancak yüzde 60'lara kadar yükselebildi. TÜİK verilerine göre daralma mart ayı itibarıyla tekstil sektöründe yüzde 7, konfeksiyon sektöründe ise yüzde 16'dır. Her iki sektörde nisan ayı üretim daralması yüzde 60,3 seviyesinde. 2014 rakamlarına göre 18 milyar dolar ihracat yapmışız, 2020 yılında ise Kasım ayına kadar toplam ihracat maalesef 15 milyar dolar. Her yıl ileriye gitmesi, gelişmesi gerekirken maalesef sektör gerilemektedir.
Gümrük Vergilerinin Azaltılması Gerekmektedir
Kasım ayı hazır giyim sektörü ihracatı bir önceki aya göre yüzde 20'ye yakın geriledi, 1 milyar 523 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu sektördeki daralma sürecinin daha kolay atlatılabilmesi için desteklerin artırılması, gümrük vergilerinin azaltılması gerekmektedir. Sektörde, kirasını bile ödemeyecek durumda olan işletmelerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Sizler de biliyorsunuz, bugün özellikle alışveriş merkezleri kapandı. Alışveriş merkezlerinde ticaretle meşgul olanların önemli bir miktarını tekstilciler oluşturuyor. Bunlar aynı zamanda istihdama da çok ciddi katkı sağlıyorlar ama maalesef bu geçtiğimiz iki dönemde, pandemi süresinde en fazla etkilenen sektörlerin başında geliyor. Özellikle Çin, Bangladeş, Hindistan'la rekabetleri bu şartlar altında oldukça zor.
30 Yıl Vergi Ödeyen Esnafa 30 Gün Bakmamız Lazım
Bizim sağladığımız 25 bin liraya varan destekler vardı, esnafa yaptığımız yardımlar vardı ama bu rakamlar geçtiğimiz altı ay içerisinde kira ve elektrik ödemelerini ya karşıladı ya da karşılayamadı. Ancak verdiğiniz kredilerin ilk taksitini bile zor ödedi. Bundan sonra da özellikle bu küçük işletmelerin bu kredileri ödemesi; yapılandırdığı vergi, SSK borçlarını ödemesi mümkün görünmüyor. Devlet de bugün için var. Yirmi yıldır, otuz yıldır vergi ödeyen esnafımızı hiç olmazsa bizim de otuz gün bakmamız lazım.”