33. Uluslararası Tüyap Kitap Fuarı açıldı

Bu yıl 33'üncüsü düzenlenen İstanbul Tüyap Kitap Fuarı bugün kapılarını ziyaretçilere açtı.

MERT UYKUSEVEN/sabah.com.tr

Fuara her yıl olduğu gibi bu yılda ilgi yoğun oldu. Onur Konuğu olarak seçilen Atilla Dorsay, açılış konuşmasında kitabın öneminden bahsetti, sinema eleştirmenliğinin yanı sıra ara ara edebiyat eleştirmenliği de yaptığını esprili bir şekilde dile getirdi. Aynı zamanda bu yıl Türk Sineması'nın 100. yılı şerefine fuarın teması da Türk Sinemasının 100. yılı oldu.



ONUR KONUĞU MACARİSTAN

Fuarın, Nazım Hikmet'in şiirine referansla sloganını "Bir Bahçeden Bir Bahçeye" olarak belirleyen onur konuğu Macaristan, 8-11 Kasım'da açık olacak Uluslararası Salon'da, Macar kültürünü kitapseverlerle buluşturacak bir program hazırladı.

Bu kapsamda, modern Macar edebiyatının yazarları Peter Esterhazy, Laszlo Darvas, Dora Csanyi, Katalin Szegedi, Peter Zilahy, Toth Krisztina, Spiro Gyorgy, Mihaly Hoppal, Timur Davletov, Fodor Pol, David Geza ve Zsofia Mautner kitapseverlerle buluşacak.



"ESKİDEN KİTAPLAR ÇOK BASILIRDI"

TÜYAP'ta yazarlarımıza ve yayınevi sahiplerine Türkiye'de kitap okuma alışkanlığı hakkında ne düşünüyorsunuz diye sorduk. Agora Kitaplığı'ndan Osman Akınhay'a göre "Sadece Türkiye değil, dünyada da kitap okuma alışkanlığının düşmesinin sebebi görsel ve dijital kültürün saldırısından sonra azalmaya mahkum oldu. Dolayısıyla selüloz kitap okumanın azalması çok normal" dedi. Sel Yayınları'ndan İrfan Sancı; "Türkiye'de kitap okuma alışkanlığı giderek azalma gösteriyor, eskiden baskı adetleri daha fazlaydı fakat şimdi gittikçe az durumda" diye konuştu. Ünlü gazeteci ve yazar Hıfzı Topuz; "Bütün dünyada olduğu gibi kitap okuma alışkanlığı bunalımlar geçiriyor, televizyon var internet var. Yine de kitap iyi dayanıyor, her sene eskisinden daha fazla baskı oluyor bu da iyi bir gelişme. Bilakis, ben internet, televizyon gibi mecraları kitaba karşı rakip olarak görmüyorum" diye yorumlarken; efsane eser Hababam Sınıfı'nın yazarı Rıfat Ilgaz'ın oğlu Aydın Ilgaz'a göre; "Türkiye'de her sene konuşulan bir konu bu; diyelim ki az okunuyor, bunun gerekçesi okurun kendisinde değil, bu okunması gereken kitapların karşısına gençlere alternatifler sunuluyor bu yüzden de okuma alışkanlığı oldukça düşük. Eğer siz yeterince kendi ülkenin diline hakim değilseniz, kafanızdan geçen kitabın tanıtımında bile aksaklık çekersiniz." diye bu konuyu eleştirdi.

İSTANBUL SANAT FUARI DA AÇIK OLACAK

Kitap fuarıyla eş zamanlı olarak 24. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı da TÜYAP Fuar Merkezi'nde görülebilir. 33. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, hafta içi 10:00-19:00, hafta sonu ise 10:00-20:00 arasında açık kalacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KÜLTÜR SANAT Haberleri