5 Bin Adım Yürü...

Uzmanlar, günde en az 5 bin adım atan kişinin istese bile kilo almayacağını söyledi.

Bolu'da, özel bir hastanede görevli Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Şükrü Levent Uçar  "Vücudumuzu bu şekilde çalışmaya alıştırdığımız zaman metabolizmamızın hızı artıyor. Haftanın belli günleri yürüme gibi egzersiz yapan insanlar uykuda yattıklarında bile normalde yaktıklarından daha fazla enerji yakıyorlar. Amaç o yürüyüş anında yakılan kalori değil, vücudun metabolizmasının hızını artırmaktır" dedi.
Dr. Şükrü Levent Uçar, belediyelerin parklara yerleştirdiği kondisyon aletleriyle önemli bir hizmet verdiğini belirterek, "Herkesin bu spor aletlerini almaya maddi durumu elverişli olmadığından ya da vakitleri elverişli olmadığından kolay kolay ulaşamıyorlar. Bu yüzden parklara ve bahçelere bu takım bazı kondisyon aletleri ya da egzersizler yapmayı sağlayacak aletler konuluyor. Fakat gidip 'Biraz şu alette, biraz da bu alette çalışayım, biraz da şunu döndüreyim' gibi bilinçsizce kullandığımız zaman mevcut sıkıntıların artmasına sebep olabiliyor. Onun için bir ortopedi uzmanına danışmada fayda vardır" dedi.
YOLDA VE DOĞADA YÜRÜYÜŞ
Kilo vermek isteyen kadınlar için en güzel sporun yürüyüş olduğunu ifade eden Dr. Uçar, "Kadınların kas yapısı daha yumuşak olduğu için yapacağı en güzel şey yürüyüş. Normal yolda veya doğada yürüyüş. Yürüyüş ve koşu bantları da değil. O aletlerde de altımızdan sürekli kayan bir zeminin üzerinde biz ayak uydurarak yürümeye çalışıyoruz. Halbu ki bizim normal yürüdüğümüz tempo hiçbir zaman sabit bir hızda değildir. Vücudumuzun o anki salınımına göre değişkendir. O aletlerde biz son derece monoton son derece dümdüz akan bir şeye kendimizi uydurmaya çalışıyoruz. Eğer kaslarımız yeterince güçlü değilse bu sefer eklemlerimize binen yük çok fazla arttığı için onlar da çok ciddi sıkıntılara yol açabiliyor. Benim insanlara tavsiyem çıkıp yürüsünler" diye konuştu.
GÜNDE 5 BİN ADIM
Dr. Uçar, günde 5 bin adım atılmasını tavsiye ederek, şöyle konuştu: "Günde en az 5 bin adım atan bir insan eğer metabolik bir hastalığı yok ise istese de kilo alamaz zaten. Vücudumuzu bu şekilde çalışmaya alıştırdığımız zaman bizim bazal metabolizmamızın hızı artıyor yani istirahat halinde bile bizim vücudumuzun yaktığı enerji artıyor. Dolayısıyla standart olarak her gün yada haftanın belli günleri yürüme gibi egzersiz yapan insanlar uykuda yattıklarında bile normalde yaktıklarından daha fazla enerji yakıyorlar. Amaç o yürüyüş anında yakılan kalori değil, vücudun metabolizmasının hızını artırmaktır."
BİLİNÇSİZCE YAPILAN SPOR HASTALIKLARA YOL AÇIYOR
Spor salonlarında bilinçlice spor yapıldığını, dışarıda bilinçsizce yapılan sporun ise vücutta hasara neden olduğunu söyleyen Dr. Uçar, "Spor salonlarında veya profesyonel aletlerle profesyonel kişilerin denetiminde yapılan sporlarda rastgele gelişigüzel egzersizler yapılmıyor. İlk 20 dakikadan sonra vücut yağ yakmaya başlar. İlk 20 dakika herhangi bir alet kullanmaksızın ısınma egzersizleri veriliyor. Ondan sonra da belirli kas gruplarını güçlendirmeye yönelik özel egzersizler veriliyor. Yani salonlarda yapılan sporla dışarıda yapılan spor arasında sistem olarak uçurum var. Bu tür bilinçsizce yapılan egzersizlerde insanların omuzları yıpranır, kaslarında yırtık olabilir, kalçalarında yada dizlerinde kireçlenme olabilir veya var olanların ki artabilir, kaslarında kalıcı kramplar ve ağrılar gibi birçok şey olabilir. Yani kişinin o anki performansına göre ucuz kurtuluyor diyebiliriz, öyle bir durum da var aslında. Yani bunları ihtiyacına göre yapmak daha önemli. Artık adım sayarlar var cebimize bir tane bunlardan alarak 5 bin adımın üstüne çıkacak kadar bir yürüyüş yapmak bile gayet yeterli olacaktır" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri