Türkiye’deki avukat enflasyonu mesleğin geleceğini tehdit ediyor. 1.279.884 nüfuslu Samsun’da ise Baroya kayıtlı tam 910 avukat var.
Türkiye Barolar Birliği’nin verilerine göre 2010 yılında 70 bin olan avukat sayısı, 5 yılda yüzde 35 artarak 95 bine dayandı. TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, avukat sayısındaki kontrolsüz artışa acil bir önlem alınmazsa ileride çok sayıda avukatın işsiz kalabileceği uyarısında bulundu.
Barolar Birliği’nin çalışması avukatlık mesleğine ilişkin çarpıcı veriler ortaya koydu. Buna göre, Türkiye’de avukat başına 841 kişi düşüyor. İstanbul 35 bin avukat sayısı ile listenin başını çekerken, avukat başına 411 kişi düşüyor. Bu rakam, 13 bin 230 avukatın bulunduğu Başkent’te 398’e kadar iniyor. Baroya kayıtlı 7 bin 43 avukatın bulunduğu İzmir’de ise avukat başına 592 kişi düşüyor. 41 avukatla listenin sonunda yer alan 86 bin nüfuslu Tunceli’de ise avukat başına 2 bin 99 kişi düşüyor.
5 YIL SONRA YÜZDE 60 ARTACAK
Avukat sayısındaki artışla birlikte mesleki kalitenin de giderek düştüğüne dikkat çeken Feyzioğlu, “Şu anda stajyer avukat sayısı da 14 bin civarında. 60 binin üzerinde öğrenci ise önümüzdeki 5 yılda hukuk fakültelerinden mezun olacak. Bu, önümüzdeki 5 yılda avukat sayısının yüzde 60’ın üzerinde artması demek. Avukat sayısındaki bu kontrolsüz artış, bir yandan kaliteyi düşürüyor, diğer yandan meslek disiplinini olumsuz etkiliyor” diye konuştu.
ÇÖZÜM AVUKATLIK SINAVI
Hakim ve savcıların mesleğe başlarken sınava tabi tutulduklarını hatırlatan Feyzioğlu, avukatların ise herhangi bir sınava girmeden bu görevi üstlenmelerinin mesleğin kalitesine zarar verdiğini söyledi. Feyzioğlu, “Kaliteyi korumak ve zaman içerisinde yükseltmek adına avukatlık sınavı ile avukatlık stajına giriş sınavını ayrı ayrı getirmemiz gerekiyor. Bütün olumsuzluklarına rağmen çoktan seçmeli soru-cevap türü tercih edilmeli. Mülakat gibi sübjektif bir aşama da olmamalı” dedi.