Bu yıl üçüncüsü düzenlenen F İstanbul Gıda ve İçecek Ürünleri ve Üretim Teknolojileri Fuarı'nın açılışı Bakan Kacır'ın katılımıyla İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) yapıldı. Kacır, burada yaptığı konuşmada, toplumların gıdaya sürdürülebilir, sürekli ve kesintisiz bir şekilde erişiminin sadece sosyal politika unsuru değil, en temel insan haklarından da biri olduğunu söyledi. Gıda arz güvenliğinin insanoğlunun binlerce yıldır önemle üzerinde durduğu, gıdanın doğrudan temini için tarihten bu yana çeşitli önlemler geliştirdiği bir husus olduğunu vurgulayan Kacır, şöyle konuştu: "Günümüzde, kimi zaman lezzet artıcı işlem olarak gördüğümüz kurutma, fermente etme gibi yöntemler aslında atalarımızın arz güvenliği için aldığı birer önlemdi. Tarihin tekerleği hep aynı yoldan geçiyor olmalı ki gıda arzı ve güvenliği gündemlerimizi meşgul etmeye devam ediyor. İklim krizleri, salgın, küresel göç ve bölgesel savaşlar, gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun tüm ülkeler için tarım ve gıdayı ikamesi mümkün olmayan sektörler haline getiriyor. Biz de tarım ve sanayi politikalarımızı buna göre şekillendiriyor, güncelliyoruz." Bakan Kacır, tarım ve sanayi entegrasyonunu güçlendirecek önemli adımlar attıklarını belirterek Türkiye'nin tarım potansiyelini çiftçiler, girişimciler ve emekçiler için ekonomik değere dönüştürmek için gayret ettiklerini dile getirdi. Özellikle tarım ürünlerinin en önemli müşterisi konumundaki gıda sanayisini çok yönlü desteklediklerini ifade eden Kacır, yatırım, istihdam, üretim, icat ve ihracat rotasında kalkınma yolculuğunda öncü sektörler arasında yerini almasını sağladıklarını kaydetti. Kacır, "2002'den bugüne gıda ürünleri imalatına yönelik olarak 8 bin 268 yatırım için teşvik belgesi düzenledik. Bu teşvikler kapsamında 594 milyar lira sabit yatırımla 246 bin istihdamın önünü açtık. 11'i 'Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi' olmak üzere 201 organize sanayi bölgemizde girişimcilerimiz, sanayicilerimiz 'gıda ürünleri imalatı' gerçekleştiriyor ve bu işletmelerde yaklaşık 185 bin kişiye istihdam olanağı sağlıyoruz." diye konuştu. Kacır, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından yürütülen uluslararası standartlarda helal gıda belgelendirme ve sertifikasyon sistemiyle Türkiye'nin helal üretim altyapısını da güçlendirdiklerini aktardı.