Kurbanlıkların az olması beraberinde dericileri de hayal kırıklığına uğrattı. Kurbanlık hayvan satışlarında yaşanan yüzde 3035'lik oran deriler içinde geçerli oldu. Derideki düşüşten şikayetçi olan sektör ayrıca acemi kasapların heba ettiği derileri de milli servet kaybı olarak değerlendiriyor. Bir kayıp da çöpe giden bağırsaklar. Avrupa'da ameliyat ipliği yapılan bağırsaklar Türkiye'de çöpe atılıyor.
DERİ FİYATI NASIL BELİRLENİYOR
Bir küçükbaş hayvan derisi kesiklerine, parçalanışına ve boyutuna göre 4 ile 6 TL arasında satılırken, büyükbaş hayvan derisinin kilosu 2 ile 2,5 TL arasında satılıyor. Bir büyük baş hayvan derisi ortalama 1520 kilo geliyor ve 40 TL den satılıyor.
YANLIŞ HAYVAN POLİTİKASI UYGULANDI
Deri ticareti yapan Mustafa Bozyaka kurbanlık hayvan derilerinin kesilen hayvan sayısıyla doğru orantılı olduğunu belirterek bu yıl ki deri piyasasının yüzde 3035 oranında düştüğünü söyledi. Bozkaya, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yanlış politikası yüzünden bu bayram hayvan da az oldu deri de. Bayrama 6 ay kala 250300 kilo gelen hayvanlar getirtilecekti ve köylüye verilecekti. Bu hayvanlar bayram gelmeden kesilme boyutuna gelecekti. Böylece bayramda hayvan sıkıntısı yaşanmayacak ve et sıkıntısı da ortadan kalkacaktı. Türkiye'de önemli ölçüde deri ihraç edecekti" dedi.
DERİ İSRAF EDİLİYOR
Kurban yüzülürken binlerce derinin acemi ellerde kesilerek işlevsiz hale getirildiğinin altını çizen Bozkaya, Türkiye geçmiş yıllarda önemli bir deri ihracatçısıydı ama şimdi durum böyle değil. Hayvan azlığının ve beraberinde deri azlığının yanında birde derilerin kesilmesi deri sayısını iyice azaltıyor. Deri bizim milli servetimizdir ve derilerin çöpe gitmesi derilerin israf edilmesi demektir. Kurban derisinin fiyatı üzerindeki kesik sayısı ile belirlenir" şeklinde konuştu.
BAĞIRSAKLARI ATMAMALIYIZ
Mustafa Bozyaka derilerin yanında bağırsaklarında getirilmesini istiyor. Bozkaya şunları söyledi; Bağırsağın Türkiye'de hiç pazarı bulunmuyor ve tamamen Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Biz bağırsağı ciddi anlamda ihraç ediyoruz. Bağırsaktan ameliyat ipliği üretiliyor ve bu pek bilinmiyor. Biz bağırsağı hammadde olarak satıyoruz ve ameliyat ipi olarak tekrar satın alıyoruz. Bunu neden biz üretmeyelim? Koyun bağırsağını ayrıca sosis yapımında da kullanıyorlar."