Konya Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şua Sümer, yaz aylarında açıkta satılan gıda maddelerinden dolayı besin zehirlenmeleri ile karşılaşmamak için dışarıda satılan ürünlerin alınmaması gerektiğini söyledi.
"ZEHİRLENMENİN BAŞLICA BELİRTİSİ BULANTI VE KUSMA"
Gıda zehirlenmelerinin belirtilerinin daha çok miğde bulantısı ve kusma ile başladığını anlatan Sümer şunları söyledi: "Tüketilen gıda ile birlikte bu mikroorganizmaların kendisinin veya ürettiği toksinlerin alınması sonucunda hastalık oluşur. Hastalık tablosunun ortaya çıkış süresi saatler içinde olabileceği gibi birkaç güne kadar uzayabilir. Bulgular çoğunlukla gıda alımından sonra kısa sürede bulantı ve kusmanın ön planda olduğu bir tablo ile başlar. Bu duruma bazen ishal eşlik edebilir. İshal gelişen olgularda karın ağrısı da sık görülen bir bulgudur. Besin zehirlenmelerinde hastada ateş genellikle görülmez.''
HİJYENİK YERLERDE SATILAN GIDALAR TÜKETİLMELİDİR
Besin zehirlenmelerinden korunmak için hijyenik yerlerde satılan gıdaların tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Sümer, gıdaları tüketirken özellikle el temizliğine de önem verilmesi gerektiğini söyledi. Sümer, şöyle dedi: "Üretim ve saklama koşulları bilinmeyen yerlerden alınan gıdaların tüketilmemesi ve temizliğine güvenilmeyen suların içilmemesi besin zehirlenmelerinin engellenmesi açısından büyük önem taşır. Ayrıca uygun el hijyeni sağlanması ile tüketilen sebze ve meyvelerin iyi yıkanması gerekir. Herhangi bir besin zehirlenmesinden şüphelenilen durumlarda ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak gerekli müdahalelerin yapılması uygun olacaktır."