Samsun Tabip Odası Başkanı Cem Şahan, "Acil sağlık hizmetleri son 15 yılda ülkemizde ve Samsun'da büyük aşama kaydetmiştir. Ancak son 3-4 yıldır Samsun'da sağlıkta dönüşüm projesi bağlamında, uluslararası yüksek standartlara ulaşmada önemli gerilemeler mevcuttur." dedi.
İLÇELERDE HEKİM İSTİHDAMI YETERSİZ!
Samsun'da acil servislerde yaşanan sorunlar hakkında düşüncelerini dile getiren Samsun Tabip Odası Başkanı Cem Şahan, "Özellikle Vezirköprü, Bafra, Çarşamba, Terme, Havza acil servislerinde hekim istihdamı çok yetersizdir. Bu hekim özlük hakları olduğu kadar hasta hakları açısından da önemli hak kayıplarına yol açmaktadır. Acil serviste, hekim istihdamı devamlılık göstermemekte, 24 saat nöbet usulü ile hekimlere insancıl bir çalışma saati sunulamamaktadır. Bu hekim performansını ve hizmet kalitesini etkilemekte, motivasyonunu bozmaktadır. Özellikle Çarşamba, Vezirköprü, Samsun Kadın-Doğum Hastanelerinde acilde çalışan pratisyen hekimlerin çalışma saatleri ve yoğunlukları insanüstüdür. Nöbet hizmetlerinde yapılan işin hata kaldırmaz olduğu ve verilen hizmetin yürütülmesinde kısıtlılık olmadığı göz önüne alınırsa nöbetin 24 saate kadar devam etmesi bu çağda kabul edilebilir değildir" dedi.
YOĞUNLUK VAR,ACİL TIP UZMANI YOK!
Açıklamalarına devam eden Şahan, "Acil servislerin yoğunluğu son yıllarda belirgin oranda artmıştır. Sadece Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde 2006 yılında yapılan poliklinik sayısı 189 milyon 422 bin 137 iken, bu hastanelerin acil servislerinde 48 milyon 783 bin 82 hastaya hizmet verilmiştir. Samsun'da Küçük ilçelerde saat:17 den sonra acil hizmetinin alınmasının mümkün olmaması, acil servislerin yoğunluğunu artırmasına rağmen bugün bakıldığında Samsun'da acil tıp uzmanları sadece 2 tanedir. Benzer illere göre bu istihdam sayısı karşılaştırılacak düzeyde bile değildir. Acil servislerde yönetim sorumluluğu acil tıp uzmanlarına verilmelidir. Her hastanede en az üç tane acil tıp uzmanı olmalıdır" şeklinde konuştu.
NELER YAPILMALI?
Samsun'da acil servislerde yaşanan sorunların önlenmesi adına yapılmakta olan ve yapılması gereken çalışmalara değinen Şahan, şunları söyledi; "En son olarak sözel ve fiziksel şiddete maruz kalan meslektaşlarımız için hukuk büromuz tarafından Özel bir telefon hattı oluşturulmuştur. Hekim yönelik şiddeti önleme hattına yapılacak her türlü başvuru avukatımız tarafından Gerekirse Sağlık müdürlüğüne ve Sağlık Bakanlığına, İlgili sağlık kurumunun yetkilisine, Bölgedeki karakola ve Cumhuriyet Savcılığına ulaştırılarak ve sağlık çalışanlar adına takibi yapılmaktadır. Sağlık politikalarının ve Sağlıkta Dönüşüm Programının şiddeti ve iş barışına olumsuz etkisini birlikte yaşarken, hukuksal yönden bir başlangıç olduğunu düşündüğümüz bu projeye yüksek desteklerinizi bekleriz. Yapılması gerekenleri belirtmek gerekirse Acil servis hekim ve hemşire iş yükü yeniden tanımlanmalıdır. Bu konuda perifer hastanelerde hekim eksiği gidermek için yoğun güç sarf edilmelidir. Acil öncesi temel ve önleyici sağlık hizmetleri geliştirilmelidir. Gerek eğitim, gerekse fiziki standardizasyon bir an önce sağlanmalıdır.Başta yoğun bakım ve yanık merkezi olmak üzere tüm birimlerdeki yatak kapasitesi, derhal artırılmalıdır.Acil servis güvenliği etkin ve noksansız olarak sağlanmalıdır.Acil servis hekimlerinin özlük hakları geliştirilmelidir.112 acil ambulans sistemlerinde riskli hasta taşınması standartta bağlanmalıdır.Sağlık Bakanlığı hastanelerin acil servislerini pratisyen hekim dışında bir hekim gurubuyla çalıştırmayı düşünüyorsa bir an önce planlamasını yapmalı ve işleyişi değiştirmelidir. Eğer pratisyen hekimler acil servislerde çalışmaya devam edeceklerse de yıllardır uygulanan bazı haksızlıkları bir an önce düzeltmelidir. Tekkeköy, Engiz ilçelerinde acil hizmeti verebilecek sağlık yapılanmasına gidilmelidir."
M. Ali ORMANCI