AĞIZ SOLUNUMU

Solunum organımız burundur.Burun ile alına hava ısıtılarak akciğerlere gönderilir.Burun solunumu yapmamıza  engel bir anomali var ve ağız solunumu yapıyor isek başta ağız ve diş sağlığı olmak üzere çeşitli sorunlar oluşmaktadır. Ağız solunumunun nedenleri arasında bademcik,geniz eti büyümeleri,alerjik burun tıkanıklığı, burun içindeki konkaların normalden büyük olması,koanaların kemik veya mukoza ile kaplı olma durumu,septum deviasyonu (burun bölmesini oluşturan kemiğin sağa veya sola eğik olması,burun deliklerinin normalden küçük olması veya herhangi bir yapı bozukluğu,Obstrüktif uyku apnesi (uyku esnasında solunumun durması ve sıçrayarak uyanma) ,alışkanlık (geçmişteki bir engel nedeniyle, nörolojik olarak veya idiopatik olarak nefes almanın ağız yoluyla yapılmasına alışmak)sayılabilir.Ağız solunumu sonucu oluşabilecek problemler arasında istirahat halinde bile açık bir ağız,zor kapanan dudaklar,bazı harflerin çıkarılmasında zorluklar,gülümsemede aşırı görünen diş etleri
,üst çenede tek veya çift taraflı darlık,azı dişlerinde uzama,alt üst ön dişler arasında açıklık,üst ön dişlerde ileri fırlaklık,alt çene ileri doğru uzayabilir.Ağız kurulu ve kötü ağız hijyeni olur.Ve diş etlerinde özellikle ön dişlerde diş eti çekilmeleri ve iltihaplanmaları olur.
Dil normalde istirahat pozisyonunda damak kubbesi içinde yer alıyorken tıkanıklık durumunda havayolunu rahatlatmak için alt dental arkın içinde veya dışında olmak üzere aşağıda ve önde konumlandırılabilir. Bazı durumlarda alt çene de önde konumlandırılabilir. Bazen de sadece geceleri ağız solunumu yapılır.Tedavisi öncelikle ağız solunumunun verdiği zararın giderilmesi yönünde olmalıdır. Ağız hijyeninin düzeltilmesi., koruyucu diş hekimliği uygulamaları diş çapraşıklıklarının  ortodontik tedavisi ,burun solunumuna yönlendirici, koklama, yutkunma ve konuşma düzeltimi ile ilgili bazı çalışmaların hastaya ödev olarak verilmesi tedavi planlaması yapılmalıdır.

 

Diş hekiminize danışın:

muratcoban@dr.com

twitter/dishekimimurat