İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, zenginleştirilmiş uranyum üretilmesi için talimat verdiğini açıkladı. Bu İran'ın nükleer bomba üretme kapasitesine ulaşmak için önemli bir adım olarak görülüyor.
NÜKLEER ÜRETİMİNE BAŞLAYIN EMRİ
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkesinin atom enerjisi kurumuna, Tahran'daki nükleer araştırma reaktörü için zenginleştirilmiş uranyum üretilmesi üzerinde çalışmaya başlanması talimatı verdiğini söyledi. Devlet televizyonunda konuşan Ahmedinejad, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi'den, santrifüj kullanılarak uranyumun yüzde 20 oranında zenginleştirilmesi çalışmalarına başlamalarını istediğini belirtti. İran'ın, uranyumu lazer teknolojisi kullanarak zenginleştirme kapasitesine sahip olduğunu kaydeden, ancak bu konuda detaylı bilgi vermeyen Ahmedinejad, karşılıklı görüşmeler için "kapıların hala açık" olduğunu da söyledi.
URANYUMU YÜZDE 20 ORANINDA ZENGİNLEŞTİREBİLİYOR
Ahmedinejad, "Uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirebilecek kapasitede olmamıza rağmen Batı ülkelerine değişim yapmayı önerdik. Anlaşma için onlara 2-3 ay süre verdik. Yeni bir oyun başlatmaları üzerine Doktor Salihi'den santrifüj kullanarak uranyumun yüzde 20 oranında zenginleştirilmesi çalışmalarına başlamalarını istedim" diye konuştu. Ahmedinejad, çalışmaların ne zaman başlayacağını ise belirtmedi. İranlı yetkililer, daha önce pek çok kez, zenginleştirilmiş uranyumu yurt dışından almalarını sağlayacak bir anlaşma yapılmazsa uranyumu yüzde 20 zenginleştirebilecek kapasiteye sahip olduklarını söylemişti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, ISNA haber ajansına verdiği demeçte, "İran'ın nükleer yakıt değişimi konusundaki duruşu değişmemiştir. İran, bu değişimi yapmaya hala hazırdır ve karşı taraf hazırsa anlaşmanın detaylarını müzakere edebiliriz" dedi.
MUTTEKİ OLASI ANLAŞMADAN BAHSETMİŞTİ
Almanya'da dün yapılan 46. Münih Güvenlik Konferansı'nda İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki olası bir anlaşmadan bahsetmişti ancak ABD ve Almanya, İran'ın nükleer programından taviz vereceğine dair bir işaret göremediklerini söylemişti. Uluslararası toplum, İran'ın uranyum zenginleştirme çalışmalarına, atom bombası üretebileceği endişesiyle sıcak bakmıyor. İran ise çalışmalarının barışçıl niyetlerle yürütüldüğünü söylüyor.