Aile içierisindeki şidden önüne geçilmesi için çalışmalar yürüten Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü hazırladıkları 'Aileiçi Şiddetle Mücadele El Kitabı' ile aile bireylerinin bilinçlenmesi sağlanıyor. Toplumda önemli sorunların başında gelen aile bireylerinin birbirine uyguladığı şiddetin önüne geçmek için çıkarılan bu kitap, Türkiye genelindeki bütün illere Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri kanalıyla dağıtıldı.
ÇOCUK ANNE BABASINI ÖRNEK ALIYOR
Kitabın içerisinde şiddetin tanımı, şiddet olaylarının nedenleri, şiddete uğrayanların ne yapmaları gerektiği ve 'Alo 183' hakkında çeşitli bilgilerin yer aldığını belirten Sosyal Hizmetler İl Müdürü Muzaffer Çelik, "Aile içerisindeki şiddeti çözemezsek, toplumunun diğer alanlarındaki şiddeti de çözmemiz mümkün değil" diyen Çelik, "Çocuğun ilk önce kişilik ve kimliği aile içinde gelişiyor. Anne-babanın kavgasından şiddet başlıyor. Aile içinde şiddeti görünce yetişkinlik döneminde başkalarına ve ailesine çevresindeki insanlara şiddet uygulamaya başlıyor" şeklinde konuştu.
SAKINTILARINI ŞİDETLE ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORLAR
Sosyoekonomik yapıdaki sıkıntıların, yaşamı dayanılmaz hale getirdiğini kişilerin yoksullaştıkça bu sıkıntıları aile içinde şiddete yönelerek aşmaya çalıştığını ifade eden Çelik, "Tabii bu yanlış bir tutum daha çok sıkıntılara yol açıyor. Geleneksel yapıdan gelen töre, namus gibi bazı durumlarda şiddete yönelik eğilimler gerçekleşiyor. Şiddet içeren ve çocukların gelişimini olumsuz etkileyen televizyon programları, çocuklarda 'silah gibi' olumsuz etki oluşturacak oyuncakların seçimi uzun ve kısa vadede şiddete yöneltiyor. Ya da geçim zorluğundan dolayı para kazanmasının yolu ve yönteminin çeteleşme ve şiddet uygulamadan geçtiği düşünülüyor" şeklinde konuştu. Çelik, 1 yıl içerisinde ise Aile Danışma Merkezi'ne 60 kadının müracaat ederek danışmanlık yardımı aldığını belirterek Kadın Sığınmaevi'nde 20 kişiye destek ve koruma hizmeti verildiği kaydetti.
Yaprak Koçer