AİLEDE FITRAT...

Sami Kesmen

Aile kurulurken eşler fıtrat sorumluluklarını bilmelidir. İki farklı insan cinsi bir araya gelerek yuva oluşturduklarının farkında olmalıdır. Biri diğerine hâkim olmak için ayaklara basma gayreti şakayla bile olsa bilinç altı bir düşünce oluşturur. Ailede birlik ve tek yumruk olmak esastır.  
       Evlilik; ortaklık değil, hayatı ortak yaşamaktır. Aile yuvasında, fıtrat rollerinin dışında bir hayat şekli benimsenmişse, sorumlulukları fıtri kodlardan beklemek doğru değildir. Eşlerin farklı kazançları, ailenin geliridir. Kadın, "Ben kazancımı paylaşmam, çocuğumu emzirmem, ailenin hizmetini yapmam...." deme hakkına sahip değildir. Bunları yapmayacaksa hanım, o evde hayat ve bereket yoktur. Erkek de, "Ben kârıma kahve yapamam, yemeğe el atamam, çocuğa hiç bakamam..." derse, o evde huzur ve mutluluk yoktur. 
       Allah aileye rızkı ihsan eder. Aile kurumu tek vücut olursa Allah'ın ihsanı da bol bol lütf olur. Farklı kollardan gelen gelir ekstra değildir. Bir kanaldan değil de üç beş kanaldan gelmiş olur. 
     Kadınlar aileyi inşa edip, çocukları eğitmiş olsalar, hem aileye hem de topluma büyük bir hizmet sunmuş, çocuklarını da başka annelere bırakmamış olurlar. 
      Aile bütünlüğü huzurun da merkezidir. Kızları evlendirirken, "Kızım ! Kocana hürmet et, onu memnun et", oğulu evlendirirken, "Oğlum ! Karına hizmet et, onu mutlu et" tavsiyesinde bulunmak gerekir. 
       Allah'ı şahit kılarak bir araya gelen iki ayrı cins, altını imzaladıkları evlenme cüzdanıyla, birbirine bereber oldukları sürece sevgi, saygı, sadakat, sabır üzere yaşayacakları konusunda söz vermiş olurlar. 
      İki farklı hayatın birleşmesi anlamına gelen aile, cemiyetin de temelini oluşturur. Cemiyet hayatı huzur ve berekettir. Bunun çekirdeği de ailedeki hürmet ve muhabbettir. Kur'an evlilikle meveddet oluşur bilgisini vermektedir. 
       Fıtrat üzere yaşanan her süreç, huzur ve mutlulukla yürür. Toplumların huzuru, ailenin huzuruna bağlıdır. Ailenin huzurla sürdürülebilmesi için tarafların da huzurlu olması gerekir. Ailede varlığı hissedilmeyen birey zamanla gereksiz görülür. Bu da bitişin işaretidir. 
      Çocukları büyütür ve yetiştirirken, onları hem hayata hem de hayatın tüm unsurlarına karşı kodlamak lazımdır. Her birisi aile kuracak olan çocuklar, fıtrat sorumluluklarına uygun yetiştirilmelidir. 
     Gençler, kuracakları yuvada fıtrat rollerinin ne olduğunu, evlilik öncesinde öğrenmelidir. Evliliğin ortaklık olmadığı, acılarıyla sevinçleriyle ortak yaşanan bir hayat olduğu bilinmelidir. 
      Ekonomik özgürlük rahatlığı, ailenin kuruluşunda ayrıcalık olarak görülmemelidir. Tarafların kazançları ortak gelir olarak görülmeli, tasarruf hakkı istişare ile belirlenmelidir. Erkek kendini güçlü, kadın kendini sorumsuz görmemelidir. 
       Fıtrat; yaratılış kodlarına uygun yaşam demektir. Aile, fıtrat kodlarına göre inşa edilir, taraflar fıtrat kodlarına göre hareket ederlerse o aile huzur ve mutluluk örneğini yansıtır. Peygamberimizin aile yaşamı, ailede fıtratın kodlarını gösterir.  Bu konuda örnek; Peygamberimiz ve eşleri olan annelerimizdir. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.