AİLELERİN ÖNCELİĞİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ

Eğitim Danışmanı Barış Balcı, öğrencilerin okul ve sınav başarılarında, çocuklarının geleceği için çaba sarf eden ailelerin payının büyük olduğunu söyledi. Balcı, kendi çektiği sıkıntıları çocuğunun çekmemesi ve iyi bir meslek sahibi olmasını isteyen günümüz anne babalarının, eğitime daha fazla önem verdiğini kaydetti.

Eğitim Danışmanı ve Kişisel Gelişim Uzmanı Barış Balcı, öğrencilerin başarısında anne babaların önemli pay sahibi olduğunu söyledi. Bugüne dek yaklaşık 8 bin öğrenciyle ve velileriyle çalışmalar yapan Barış Balcı, “Günümüzde aileler çocuklarına değer veriyor, onların geleceği için daha fazla yatırım yapıyorlar. Aile bütçesinin belli bir kısmını çocuğun eğitimine ayırıyor, çocuklarının eğitimi için en iyi kaynakları sağlıyorlar. Beslenmesine-sağlığına dikkat ediyorlar. Eğitim sürecinde aktif rol oynayarak üzerlerine düşeni fazlasıyla yapıyorlar. Anne babaların çocuklara katkısı ve desteği başarıyı da beraberinde getiriyor” diye konuştu.

Kendi Çektiklerini Çocukları Çekmesin İstiyorlar
Anne babaların eğitime önem vermelerinin en önemli sebebinin, geçmişte kendi çektikleri sıkıntıları çocuklarının çekmemesi düşüncesi olduğunu kaydeden Barış Balcı, “Bu nedenle çocukları iyi eğitim görsün, iyi bir işi, mesleği olsun istiyorlar” dedi. Barış Balcı velilere şu önerilerde bulundu:

Sınav Başarısı Her Şey Demek Değil
“Bazen ortaya çıkan sınav sonuçları, denemeler, okuma becerisi ile ilgili gelişmeler ortaya çıkan sonuçlar beklendiği gibi olmayabiliyor. Her öğrencinin kendine göre bir potansiyeli var. Çocuğunuza her koşulda güler yüz gösterilmesini öneriyorum. Böyle durumlarda varsa bir eksiklik tespit edilmesi için çocuğun öğretmenleriyle, okul rehberlik servisiyle görüşülebilir. Belki dışarıdan özel destek almasını sağlanabilir. Maalesef bazı veliler eğitime yaptığı masrafları bir ticari yatırım gibi görüyor. ‘Para harcıyorum, zaman harcıyorum, bunun karşılığı hemen olsun’ diye düşünebiliyor. Bunu bir kar zarar hesabına dönüştürmemek gerekiyor. Böyle bir yaklaşım olduğunda çocuk bu defa kendini baskı altında hissediyor ve gerçek potansiyelini açığa çıkaramıyor. ‘Ya yapılan masrafların karşılığını veremezsem’ diye üzülebiliyor. Eğitim uzun bir maraton. Unutmayın bir meyve ağacı için fidanı diktiğinizde, büyümesi yapraklanması, kışı geçirmesi, meyve vermesi birkaç yıl zaman alıyor.

Eğitim Sürecini Takip Edin
Çok iyi öğretmenler, bina, okul idaresi olabilir. Ama öğrenci öğrenmeye istekli değilse, veli çocuğunu desteklemiyor ve süreci takip etmiyorsa fiziksel koşullar yeterli olmayabiliyor. Anne baba olarak sizin tutumunuz çocuğun gayretini, kendine olan güvenini çok etkiliyor. Sizden gereken desteği gördüklerinde görev ve sorumluluklarını daha iyi yerine getiriyorlar. Çocuğun ödevinin takibi, düzenli beslenmesi, zamanında uyuyup uyanması, temel ihtiyaçlarının karşılanması, mutlu olduğu bir ev ortamı sağlanması biz velilerin sorumluluğunda. Anne baba olarak birbirinizle olan iletişiminiz de çocukları etkiliyor. Mutlu ve sevgi dolu bir aile ortamında büyüyen çocuklar daha başarılı oluyor.

Çocuğunuzu İyi Tanıyın
Ailenin çocuğunu çok iyi tanıması, potansiyelini, güçlü ve zayıf yönlerini bilmesi gerekiyor. Bu nedenle ilkokulda, ortaokulda, lisede sınıf öğretmeni ve branş öğretmenleri ile iletişiminiz çok önemli. Okul toplantılarına katılmanız okul idaresi ile etkileşiminiz süreci çok etkiliyor. Eksik bir durum olduğunda onunla ilgili tedbir almanızı sağlıyor.

Sosyal Faaliyetlere de Zaman Ayırın
Akademik başarının yanında çocuğun sosyal becerilerinin gelişmesi de çok önemli. Sportif ve sanatsal faaliyetler bireyin gelişimine önemli katkı sağlıyor. Bir kitap okumak, şiir okumak, folklor, enstrüman çalmak çok değerli. Örneğin bir spor takımında oynamak, iş hayatında da bir takımla uyumlu hareket edebilme becerileri sağlıyor. Bir iş görüşmesine gittiğinizde geçmişte yapmış olduğunuz faaliyetleri, becerilerinizi soruyorlar. Sizin sosyal olup olmadığınıza, dışa dönük olup olmadığınıza bakıyorlar. Bu nedenle çocuğunuzun sanatsal ve sportif faaliyetlere katılmasını da desteklemenizi öneriyorum.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri