Etkin girişimcileri desteklemek amacıyla kurulan Endeavor'a 20 milyon liralık kredi havuzu açan Akbank, bununla girişimcilere "uygun teminat koşulları, uzun vade ve düşük faizli" kredi imkanı sağlıyor.
Mayıs 2010'da sivil toplum kuruluşu Endeavor ile işbirliği sözleşmesi imzalayan Akbank, bu kapsamda etkin girişimcilere maddi ve manevi desteği bir arada sunmayı hedefleyen Endeavor'a ilk etapta 20 milyon liralık kredi havuzu açtı.
"Uygun teminat koşulları, uzun vade, düşük faizli" krediden Endeavor tarafından seçilen girişimciler yararlanabiliyor. Banka, kredi desteğinin yanı sıra, Endeavor girişimcilerine nakit yönetim sistemleri, maaş ödemeleri, üye iş yeri gibi diğer bankacılık alanlarında da hizmet sunuyor.
Endeavor Türkiye kurucularından olan Genel Sekreter Didem Altop, Endeavor girişimcilerinin riskinin diğerlerine göre daha az olduğunu, bunların arkasında koruyan ve kollayan bir yapı bulunduğunu söyledi.
Akbank ile yaptıkları işbirliği sözleşmesi kapsamında bankanın oluşturduğu 20 milyon liralık kredi havuzundan vergi öncesi net karın iki misli kadar uzun vadeli, uygun teminatlı ve düşük faizli kredi imkanı sağlanabildiğini belirten Altop, kredi imkanının 25 şirkete açık olduğunu, şirketlerin büyüklüğüne göre kredi kullanımının söz konusu olduğunu kaydetti.
Bir yıl geri ödemesiz
Kredi havuzundan faydalanan şirketlere bir yıl geri ödemesiz şekilde ve uygun şartlarda bu imkanın sağlandığını vurgulayan Altop, "Normalde bu tarz şirketlerin risk yapısı, risk reytingleri daha yüksek oluyor. Risk reytingleri daha yüksek olduğu için teminat beklentileri ve faizleri daha yüksek. Biz algılanan riski azaltarak daha düşük faiz ve uygun teminatla kredi imkanı sağlıyoruz. Bir nevi Endeavor, manevi anlamda kefil oluyor" diye konuştu.
"Melek yatırımcılar"ın deneyimlerini ve maddi güçlerini sermaye olarak katan, dolayısıyla girişimcilere maddi desteğin yanı sıra danışmanlık konusunda da destek veren yatırımcılar olduğunu anlatan Altop, Endeavor aracılığıyla sağlanan bu destek ile şube ağını genişleten, yurt dışına açılan, istihdam sayısını ikiye katlayanların bulunduğunu vurguladı.
Didem Altop, kredi havuzundan perakende gibi geleneksel alanlar ile bilişim teknolojileri ve yüksek teknoloji alanlarında faaliyet gösteren şirketlerdeki girişimcilerin yararlandığını, bu katkıda söz konusu alanların eşit şekilde dağıldığını ifade etti.
Şirketlerin Endeavor'un uluslararası, herkes tarafından şeffaf şekilde kabul edilen kriterleri içeren dört aşamalı seçim sürecinden geçtiğini belirten Altop, birinci aşamanın girişimcinin belli kriterlerle çalışmasından oluştuğunu, ikinci aşamada en az 3, en fazla 5 konu uzmanıyla görüşüldüğünü, daha sonra ülke jürisi tarafından ülke adayının belirlendiğini, ülke adayı olmasının ardından da uluslararası seçim paneline katılımın söz konusu olduğunu söyledi.
Süreci bazı şirketlerin dört ayda, bazı şirketlerin ise iki yılda geçtiğini ifade eden Altop, "Endeavor girişimci sıfatını" uluslararası platformda elde eden girişimcilere yönelik daha farklı teknik imkanlardan yararlanma gibi hizmetler de sunduklarını vurguladı.
Endeavor Türkiye
Merkezi New York'ta bulunan Endeavor, Arjantin, Şili, Brezilya, Uruguay, Meksika, Kolombiya ve Güney Afrika'dan sonra 2007 yılında Türkiye'de faaliyetlerine başladı. Endeavor Türkiye, şimdiye kadar toplam 25 şirketi temsilen 37 girişimciye hizmet verdi. Endeavor, girişimcilerinin yönettiği şirketlerin yıllık yüzde 51 büyüme hızına ulaşmasına ve bin 83 kişiye istihdam yaratılmasına katkı sağladı.
Maddi ve manevi sermayeyi bir arada girişimcilere sunmayı hedefleyen Endeavor, etkin girişimciliği destekleyerek "sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın itici gücü olma" vizyonuyla çalışmalarını sürdürüyor.
Endeavor Türkiye'nin Nisan 2011'den itibaren Yönetim Kurulu, Özcan Tahincioğlu Başkanlığında Ali Koç, Ferit Şahenk, Murat Özyeğin, Suzan Sabancı Dinçer, Vuslat Doğan Sabancı, Alp Saul, Bülent Çelebi, Ebru Özdemir, Emin Hitay, Ersin Akarlılar ile Onunsal Üyeler Matthew Brown ve Selçuk Yorgancıoğlu'ndan oluşuyor.