Akıllı şehir olabilmek için dünyadaki bütün belediyeler çalışmalar yapmaya başladı.
Belediyelerin amacı vatandaşlarına en iyi hizmeti sunmaktır. Kaynaklarını en iyi şekilde kullanarak insanların tutkuyla bağlanacağı bir çevre oluşturabilmektir.
Şehirler büyüdükçe ihtiyaçları da artmaktadır. Trafikte geçen saatler, hava kirliliği, çöp ve atıklardaki sıkıntılar, su bulma sorunu, nüfusun artması ve buna bağlı insan güvenliği ve suç oranlarının artması ortaya çıkıyor.
Marka şehir olmak için bir şehri geliştirmek için neler yapılması gerektiğini öğrenmek için ihtiyaçları ve yapılacakları belirlemenin en iyi yöntem veri toplamaktır. Bu toplanan veriler geliştiricilerle paylaşılarak ortaya uygulanabilir sistemler çıkarılmalıdır.
Şehirlerin en önde gelen sorunu trafik akış sorunudur. Bir şehrin planı çevreye duyarlı olmalıdır. Verilerle donatılmış modern ulaşım sağlanmalıdır. Şehrin planları içerisinde internet bağlantı noktaları olarak çalışan trafik ışıkları, acil durumlarda ambulans, itfaiye, polis araçlarının trafik sinyalizasyonuna müdahale edebilen akıllı trafik ışıkları olmalıdır. Dünyanın birçok gelişmiş şehirlerinde bu sistem bulunmaktadır. Bu sistemleri oluştururken vatandaşlara bütün süreçler anlatılmalı ve bu çalışmaların içine davet edilmelidir.
Bunu yaparak bir sinerji oluşur ve vatandaşın dönüşüme sahip çıkması sağlanır. Bu tür değişimlerde belediyelerin ilgili birimleri yanında özel sektör, teknoloji kurumları, üniversiteler konuya dahil edilerek akıllı şehirleşme konusunda ivmelenme sağlanabilir. Sonrasında o şehir inovasyon için ilham kaynağı olur.
Trafik deyince ilk akla gelen araç trafiği olsa da yaya trafiği de dikkate alınmalıdır, özellikle ticari bölgelerde bu önemli bir veridir. Şehirlerde wi-fi noktaları oluşturularak kim var, gelenler nereden gelmiş, ilk mi geliyorlar, kaçıncı kez geliyorlar tüm bu rakamlar tespit edilebilir.
Tüm bu veriler sayesinde gerçek zamanlı değerlendirme yapılarak trafik ışıklarında bekleme süresi anlık olarak otomatik olarak düzenlenerek sonucunda en verimli hale gelecektir. Üniversiteler ve teknoloji sektörleri veri oluşturmada en yardımcı olacak kurumlardır. Üniversitelerle ortaklık anlaşmaları yapılarak herkesin erişimine açık veri platformları oluşturulabilir. Böylece teknoloji kullanılarak suç işlenen yerler, acil durumlar, izinsiz yapılar, kırsalda yol ve kar yağışlarında temizleme araçlarının ne zaman nerede çalışacağı bilgileri dahi aktarılabilir.
Açık kaynaklı veri merkezi kurularak bu merkez şehrin analistleri ve strateji ekipleri tarafından yönetilerek vatandaşların hayatına pozitif etki sağlayacak hizmetler yapılır. Bir şehrin gelişebilmesi için veri ne kadar şart ise bunu işleyebilmekte o kadar şarttır.
Bir şehir de halkın kullanımına açık veri merkezi kurarak şehirdeki elektrik kullanımından suç oranlarına, trafik bilgilerinden ulaşım imkânına kadar birçok şey öğrenilebilir. Aynı şekilde birçok şehrin en büyük sorunu olan otopark sorununa boş yerleri gösteren algoritmik hesaplar doğrultusunda anlık boş park yerleri belirlenebilir.
Sonuç olarak akıllı şehir olma veri toplama ve veri yüklemeden geçiyor. Yerel yönetimlerin en büyük arzuları vatandaşlarına hizmet ettikleri şehirde rahat ve kaliteli yaşam sunmaktır, bunun da tek yolu akıllı şehirlerden biri haline gelmektir.