Sonuçları Journal of the American Academy of Dermatology'de yayımlanan araştırmada, İtalyan bilim adamları, yaşları 10 ile 24 arasında değişen, orta veya ağır düzeyde akne problemi olan 205 hastanın verileriyle 358 hafif veya hiç akne sorunu olmayan hastanın verilerini karşılaştırdı.
AKRABALARDA AKNE SORUNU YAŞAMIŞ OLAN VARSA ONLARIN AĞIR AKNE PROPLEMİ İLE KARŞILAŞMASI NORMAL
Akne probleminde kalıtımın en güçlü faktör olduğu görüldü. Gençlerin birinci derece akrabalarında akne sorunu yaşamış olan varsa onların da orta veya ağır akne problemiyle karşılaşma ihtimalinin 3,5 kat arttığı tespit edildi.
Süte dikkat
Beslenmenin de akne üzerinde etkili olduğuna dikkati çeken araştırmaya göre, haftada üç porsiyondan fazla süt tüketen gençlerde akne riski neredeyse iki kat artıyor. Özellikle de yağsız süt riski yükseltiyor.Bu arada düzenli balık tüketiminin akneye karşı az da olsa bir koruma sağladığı görüldü. Peynir, yoğurt, ekmek, makarna, meyve, sebze, et, işlenmiş et ve hatta şekerlemelerle çikolatanın dahi akne üzerinde etkili olduğu ispatlanamazken, kilonun rol oynadığı tespit edildi.Akne riskinin vücut kitle endeksiyle doğru orantılı olduğu gözlendi.Kilonun özellikle erkeklerde aknede önemli rol oynadığı belirtildi.