Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 44'ünücü maddesi gereğince Haziran ayında açıklanması gereken takvimin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 26 Kasım tarihinde açıklandığını hatırlatan Zor, MEB' in alan değişikliğini sadece Teknoloji Tasarım ve Zihinsel Engelliler öğretmenliği kurslarını tamamlayan öğretmenlerle sınırlı tutmasının öğretmenler arasında şaşkınlıkla karşılandığını vurguladı.
MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 26 Kasım tarih ve 190953 sayılı Alan Değişikliği resmi yazısı 4+4+4 eğitim sistemiyle oluşan sınıf öğretmeni fazlalığının ve bu duruma Bakanlığın çare bulamayışının itirafı niteliği taşımaktadır diyen Sefa Zor, 1-5 Aralık tarihleri arasında alınacak başvurularda 'Öğretmen Atama' ve 'Yer Değiştirme' yönetmeliğinin 44'üncü maddesi hükümlerinden ziyade kısıtlı bir alan değişikliği görülmektedir. Bu durumda 540 saatlik 'Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmenliği' eğitim programı ile 90 saatlik 'Teknoloji Tasarım Öğretmenliği' eğitim programlarını başarı ile bitirenlere alan değişikliği başvurusu yapma hakkı tanınmıştır. Bakanlık buna gerekçe olarak; defalarca yapılan uyarılara rağmen 4+4+4 eğitim sisteminin mağduru olan sınıf öğretmenliğinde oluşan fazlalığın giderilmesine dönük 2012 yılında yapılan alan değişikliği uygulamalarındaki hataların sonucunu göstermektedir. dedi.
Öğretmenin eğitimini aldığı alanda çalışması esas alınarak, ilde boş olan tüm kontenjanların alan değişikliği işlemlerinde açık olarak gösterilmesi gerektiğini hatırlatan Aktif Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Zor şöyle konuştu: Buralara başvuru imkanının önü kesilmemelidir. Sınıf Öğretmenliği yapan alan mezunu öğretmenlerin branşına geçişleri acilen sağlanmalıdır. Fizik, Kimya, Biyoloji mezunlarının Fen Bilgisi, Edebiyat mezunlarının Türkçe, Tarih, Coğrafya mezunlarının da Sosyal Bilgiler alanına geçebilmeleri sağlanmalıdır. Önceki yıllarda alan değişikliği yapmış fakat atandıkları alanda yeterli olamadıklarını düşündükleri için mutsuz olan ve verimsiz olarak çalışmak zorunda kalan öğretmenlerimize de tekrar eski alanlarına dönme imkanı sağlanmalıdır.
Yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlayanların alan değişikliğinden yararlanması gerektiğini sözlerine ekleyen Zor, Ayrıca bakanlığın basın açıklamasında Türkiye genelindeki öğretmen doluluk oranının yüzde 87.66 olmasını ve atama bekleyen öğretmenlerin olası mağduriyetleri gerekçe gösterilerek alan değişikliğinin son defa ve sadece yargı kararlarına dönük olarak yapılacağı ifade edilmiştir. Danıştay 2. Dairesinin 12/04/2013 tarih ve 2012/12121 esas numaralı kararında il içi alan değişikliği ile 25/09/2013 tarih ve 2012/11933 esas sayılı kararıyla iller arası özür durumundan kaynaklı alan değişikliği işlemlerinin yürütmesinin durdurulması bakanlığı alan değişikliğinde atacağı adımlardan alıkoymaktadır. Verilen mahkeme kararları o işlemin hatalı yapıldığı anlamına gelir ve hatalı yapılan bir işten sonra hata düzeltilip yeniden uygulanmalıdır. Bir hatadan dönüyoruz basitliğinde, bir daha alan değişikliği yapmayacağım demek başka mağduriyetleri ve yeni hukuki süreçleri gündeme getirir. Bilimsel ve hukuki karar almak yerine anlık ve duygusal kararlar veren MEB'i Alan değişikliği başvurularında Öğretmenlerin taleplerini karşılaması konusunda göreve davet ediyoruz. diye konuştu. CİHAN