Modern ekonomi tarihi boyunca küresel yatırımcı ne zaman başı sıkışsa "dünya yansa batmaz" dediği can simidi altına koştu.
Liberalizmin can damarı olarak kabul edilen ve ülkelerin para birimlerinin sahip oldukları altın miktarına endekslendiği altın standardı uygulaması ise 1929 Büyük Buhranı'na kadar sürdü. İkinci dünya savaşı sonrasında ise altın standardı kaldırıldı, yerine Bretton Woods sistemi getirildi. Dünya ekonomisinin 1929'dan bu yana tanık olduğu en büyük kriz olan 2007 Küresel Kredi Krizi ise altını küçük yatırımcıdan büyük yatırım fonlarına kadar herkesin gündemine yeniden soktu.
Geçen seneye kadar bin doları aşıp aşmayacağı tartışılan altın haftayı 1227 dolar ile yeni bir rekorla kapattı.
Altında son dönemde kaydedilen hızlı yükselişte merkezlerin krizden kurtulmak için pompaladıkları bol likidite, hala devam eden sıfır faiz uygulamaları ve yatırımcının gideceği yön konusunda çok fazla seçeneğinin olmamasının etkisi büyük.
İsrail, Norveç ve Avustralya'nın başını çektiği faiz artırımı taraftarlarına karşı küresel ekonominin motoru ABD'de merkez bankası sıfır faizde ısrar ediyor. ABD'nin ekonomik iyileşmeyi baltalamak endişesi ile sıfır faizden vazgeçmemesi ise yatırımcının yeni ve daha riskli varlıklara yüklenmesine sebep oluyor.
Merkez bankalarının trilyon dolarları bulan para enjeksiyonları ile piyasada dolaşan bol likiditenin yöneldiği varlıkların başında ise altın ve gelişmekte olan piyasalar var. Bu aşırı ilgi ise piyasalarda yeni balonları şişirmeye başladı bile. Gelişen piyasalara sene başından beri 53 milyar dolar sıcak para girdi. Yatırımcının her daim güvenli limanı olan altında ise sene başından beri görülen yükseliş yüzde 58,2 oldu. 25 Kasım'da Dubai'nin 60 milyar dolara yakın borcunu ödeyemeyeceği haberleri ile 1,146 dolara kadar gerileyen altın paniğin geçmesi ile bu hafta 4 gün üstüste rekor kırdı.