Spor dalları içerisinde günümüzde ilk sırayı alan futbol, içerisinde astronomik rakamda paralar dönmesiyle birlikte birçok ülkenin ekonomik gücünden daha fazla miktarda paraların döndüğü ekonomik bir sektör haline gelmiştir. Bu durum ise ailelerin spor dalı seçiminde çocuklarına futbolu tercih ettirmelerindeki en büyük etken olsa gerek.
Ülkemizde alt yapı konusu çok konuşulmasına rağmen bilimsel verilere dayalı ve çağdaş bir sistematik içerisinde yapılamamıştır. Alt yapısı güçlü olan kulüplerin geleceği parlaktır. Alt yapısı olmayan kulüpler ise taşıma su ile değirmen döndürmek misali geçici başarılar elde ederler. Devamlı başarı ise ancak sağlam, güçlü alt yapının oluşturulması ile elde edilebilir.
Ülkemizde futbol kalitesine bakılırsa, eskiden bireysel yetenekler vardı yani bundan yaklaşık yirmi beş yıl öncesi; ama teknik direktörler futbol oyununu mekanik hale getirdiler ve herkes saha içerisinde kendi görevini yapıyor. Ortada bir makine var futbolcular ise parçaları; bir kişi görevini aksattığında gol yeniyor. Ülkemizde Derwal ekolünden sonra bu futbol anlayışı hakim oldu. Sistemler değişti, şimdi takım oyunu var, önceden futbol daha bireyseldi.
Alt yapı sistemi içerisinde ilk amaç ve hedef kulüp yapısı içersinde insan yetiştirmek olmalıdır. Bununla birlikte sistem içine giren insanları bilimin ışığında futbol dalında çağdaş bir düzeyde şekillendirerek geleceğin başarılı ve istikrarlı takımını yaratmak, temel amaç ve hedefi kapsamında ilk uygulanması gerekenlerden bir tanesi olmalıdır.
Çağdaş bir alt yapının amaçlarına ulaşmak için neler yapılmalıdır?
- Futbol kulübü adına bir lise kurulması, seçmeler düzenlenip yetenekli gençleri tespit ederek kurulacak lisede bu gençlerin eğitimini sağlamalıdır. Gençler lisede sabahları dersleri görülüp öğlen sonları ise antremana alınmalılar.
- İdmanların dışında alt yapılar en az haftada bir akşam oyun kuralları içerikli toplantılar yapılıp gece dersleri verilmelidir.
- Alt yapı koordinasyonunu iyi kurmalı, antrenörleri uzun yıllar çalışmalılar. Antrenörler, kulüp yapısı içerisinde alt yapı sisteminde katogarileri ile yükselmeli ve en az dört beş yıllık sözleşme yapmalıdır.
- Kulüpler alt yapıda eğitici formasyona sahip, insan sevgisiyle dolu kişilikli, dürüst, iş ahlakına sahip, çağdaş gelişmelere ayak uydurabilen, konusunda uzman ve bunları takip edebilen insan ilişkilerinde iletişimi çok iyi yeniliklere açık takım ruhunu seven ve bilen, öz güveni yerinde, eğitim ve kültür durumu yüksek liderlik özellikleri taşıyan bir antrenör kadrosu oluşturmalıdır.
Alt yapısı sağlam olan bir kulübün en büyük avantajlarından birisi yetiştirmiş olduğu futbolcular satılıp kulübe gelir kazandırılabilir ve elde edilen gelirler ile alt yapıya daha çok önem verilebilir. Örneğin; her sene alt yapıda beş futbolcu yetiştirilebilse, bunların ikisi tutulup üçü satılsa kulüp çok rahat kendini döndürür.
Futbolda alt yapının önemini kabul etmeyen yoktur. Alt yapı kadrolarınız ne kadar iyi ise geleceğiniz ve başarılarınızda o kadar yüksek ve parlak olacaktır.
Saygılarımla