Şehzadeler şehri olarak bilinen ve Osmanlı Devleti’ne uzun yıllar boyunca ev sahipliği yapan Amasya, oldukça derin bir tarihi içerisinde barındırıyor. Şehrin tarihi içerisinde Ferhat ile Şirin hikayesi de yer alıyor ve birçok tarif uzun yıllar öncesine dayanıyor. Amasya yöresel yemekleri Osmanlı Mutfağına dayanan birçok tarifi içeriyor. Her tarafı dağlarla çevrili olan bu şehir, yıllar içerisinde de yemek kültüründen hiçbir şey kaybetmeden günümüze gelmiş bulunuyor. Şehrin birçok yerinde geçmiş yıllardan günümüze kadar gelen tarifler hala sofralarda yerini alıyor.
Şehirdeki yaşam belirtileri binlerce yıl öncesine dayanıyor. Amasya yöresel yemekler ise derin bir tarihe sahip olduğu için oldukça zengin bir şekilde kişilerle buluşuyor.
Şehzadeler Şehri Amasya’dan Günümüzde Gelen Unutulmaz Lezzetler
Amasya’nın geniş ve zengin bir mutfağı bulunuyor, binlerce çeşit yemeğin arasında bazılarını sizler için yazacağız.
Lezzeti ile Damaklara Zevk Veren Hengel
Amasya yöresel yemekleri denildiği zaman ilk olarak akla gelen özel bir mantı türüdür. Mantı olarak geçmiş yıllardan günümüze kadar yapılan ve sofralarda yer alan bu yemek, yapımı ile diğer tariflerden ayrılıyor. Kare şeklinde kesilen hamurlar, üçgen bir biçime getirilerek pişiriliyor. İçerisine istenebildiği gibi harç yapılan mantının en büyük özelliği ise fırında kızartılabiliyor olmasıdır. Fırında yapılan hengel oldukça lezzetli oluyor ve yörede oldukça fazla tüketilen acı soslarla birlikte yeniliyor.
Eşsiz Görünümü ile Yakasal Böreği
Şehrin önde gelen lezzetlerinden birisi olan bu börek, günün her saatinde yöredeki halk tarafından tüketilebiliyor. Halk, yakasal böreğini kahvaltıda ya da akşam yemeğinde oldukça fazla tercih ediyor. Bu börek oldukça sade bir tada sahip olduğu için ekmek olarak da tüketen kişiler bulunuyor. Turist olarak şehre gelenler bu lezzeti genellikle bazlamaya benzetiyor ve severek tüketiyorlar. Şehre uğrayan kişiler bu lezzetten birkaç tane alıp memleketlerine de götürerek bu tadı daha uzun kılıyorlar. Amasya’ya misafir olarak giden kişilerin ikram olarak karşılaşabileceği yemeklerden birisidir.
Doyurucu Lezzetiyle Ayva Gallesi
Amasya’nın göründüğünden daha modern bir şehir olduğunu ve zamanının ötesinde olduğunu gösteren bir yemek olarak listede yer alıyor. Bu lezzet meyve ile etin birleştirilmesiyle birlikte benzersiz bir tat haline geliyor. Yüzyıllardır meyve ile etin aynı yemek içerisinde kullanılması tepki ile karşılansa bile, Amasya’da yüzyıllardır sofralarda yerini alan bir tarif olarak biliniyor. Yabancı kişiler tarafından portakallı ördek benzetilmesi yapılan bu yemek, misafir ve yerli birçok kişinin beğenisini topluyor. Farklı tatları seven kişiler için oldukça özel bir yemek olarak bulunuyor.
Eşsiz Sunumuyla Amasya Çöreği
Amasya yöresel yemekleri arasında bulunan Amasya çöreği, haşhaş kullanılarak yapılıyor. Ancak bu tarifi diğer çöreklerden ayıran nokta ise yapımında ceviz ve haşhaşın hamuruyla birleştiriliyor olmasıdır. Bu lezzetli tarifin yapımına ulaşmak için tarifdefteri.net/ adresini ziyaret edebilir, lezzetli Amasya çöreklerini evinizde yapabilirsiniz. Sizler de Amasya yöresine ait lezzetlere sayfamızdan erişebilirsiniz.