''HAFTADA 1 BARDAK MEYVE SUYU DAHİ İÇMİYORUZ"
Türkiye'de yüzde 100 meyve suyu ve nektarının toplam kişi başına yıllık ortalama tüketiminin 8 litre olduğunu, AB'deki tüketimin 23, Almanya'da 35, Amerika'da ise 45 litre civarında olduğuna dikkati çeken Akdağ, ''Sağlıklı beslenme kapsamında günde 1 bardak meyve suyu tüketimi önerilirken, biz haftada 1 bardak meyve suyu dahi içmiyoruz. Ancak sağlıklı yaşam trendiyle, bilinçli tüketicilerin günlük beslenmelerine meyve suyunu kattığını görmekten mutluluk duyuyoruz'' dedi.
Akdağ, beş ana temel besin grubunun bir parçası olan meyvelerden elde edilen meyve sularının, yeterli ve dengeli beslenmenin bir parçası olarak özellikle çocukların ve gençlerin beslenmesinde önemli rol oynadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Her mevsim her meyveyi bulamayacağımız ve hepimizin içinde bulunduğu hızlı yaşam temposu içinde, her zaman günlük gereksinimimizi karşılayacak kadar taze meyve tüketemediğimiz bir gerçek. Dolayısıyla mevsiminde olgunlaşmış olan meyvelerden elde edilen ambalajlı meyve sularının, günlük beslenmemize sadece renkli ve lezzetli bir katkıda bulunmadığını, ayrıca günlük meyve gereksinimimizin 1 öğününü karşılayabileceğini hep hatırlamalıyız. Bir bardak yüzde 100 meyve suyu bir porsiyon meyveyle eşdeğer.''
TÜKETİCİYE SUNULAN ÜRÜNLERİN FARKLARI
Türk Gıda Kodeksi gereğince, meyve suyu ve benzeri ürünlerin, ''yüzde 100 meyve suyu, meyve nektarı, meyveli içecek ve aromalı içecek'' olmak üzere dört ana kategoriye ayrıldığına işaret eden Akdağ, tüketicilerin büyük çoğunluğunun bu 4 kategoride yer alan farklı ürünlerin hepsini ''meyve suyu'' olarak algılamasının büyük bir kavram kargaşası yarattığını savundu.