Anayasada Türk devletine vatandaşlık bağı ile olan herkes Türktür.
Türklük,tarih dil, soy, kültür ve din bilgisi gibi ortak üllküleri olan yüce kavramın anlam ve önemine işaret etmek için her konuşmasının sonunda Atatürk Ne Mutlu Türküm Diyene sözünü tekrarlamıştır.
Unutmayalım ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk Paşa’ya Atatürk soyadını 24 Kasım 1934'te verilirken, bu kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi vermiştir. Bu topraklarda yaşayan her vatandaşın son yüzyılın en büyük kahramanına şükran duygusu göstermesi boynunun borcudur. Oğuzhan'dan Atilla'ya Alparslan’dan Fatih sultan Mehmet Han’a Mustafa Kemal Atatürk’e kadar uzanan tarihi süreçte Türk milletinin asaletini yüksek seciyesini kahramanlıklarını üç kıtaya nasıl hakim kılmıştır. Öğretmen ve öğrencilerin andığımızı beraber okumaları ile milli duyguların o anda doruk noktasında olması, Türk öğrencisi olmanın sevincini okulun merdivenlerinden sınıfa gidilmesi ile gelecek daha aydınlık olur.
Sayın vekiller, tarihte Samsun’un ayrı bir yeri var. 19 Mayıs 1919 ilinin milletvekilleri bir olunuz ve Milli Eğitim Bakanı ile görüşünüz. Sayın bakan duyarlı, andımızın her pazartesi günü okunmasına öncülük edilmesinden çok mutlu oluruz. Hepinize saygılarımı sunuyorum.