Türkçede küfür olarak kullandığımız birçok sözcük aslında çok masum anlamalar taşıyor. Türkçeye yabancı dilden geçen bazı sözcükler ise gerçek anlamlarını çoktan yitirmiş. İşte onlardan örnekler.
..
Tuvalet: yalnız bizim dilimizde değil, birkaç dilde daha "" helâ"" ya verilen isim. Aslı Fransızca "" toilette"" dir ve temizlik anlamına gelir.
Kaltak: üzeri meşin, halı vb. şeylerle kaplanmış olan eyerin tahta bölümü.
Sıpa: Abazacada ""spau"" "" çocuk, yavru"" demektir. Bizde ise eşek yavrusu
Arapçada da benzer biçimde ""sabi, sübyan"" "" çocuk"" anlamındadır. Puşt: farsça" da "" arka, kıç"" anlamına geliyor.
Serbest: gerçek anlamı "" başı bağılı"dır ( ser: baş, best: bağlı) . Ancak bizde tam tersi anlamında kullanılıyor.
Karyola: bizde genelde yatağın üzerine serildiği, genelde elden yapılan ayaklı mobilya anlamına geliyor. Oysa gerçek anlamı "" El arabası""
İsterik : ""histeri"" nöbetlerine tutulan kişinin aldığı sıfattır. Duyu bozuklukları, türlü ruh karışıklıkları, çırpınma, kasılmalar ve bazen inlemelerle kendini gösteren bir sinir bozukluğudur. Oysa Türkçe de "" isteme"" ile bağ kurulması ve bazen, "" isterik kadın"" lafı oldukça aşağılayıcı bir mantıkla kullanılır.
Garson: Fransızcada oğlan, genç çocuk demek. Muhtemelen servis yapan çocuklara zamanında Fransızlar "" oğlum"" veya "" genç, bir baksana"" dedikleri için Türkçe ye de servis elamanı manasıyla geçmiş.
Kahpe: Arapçadan dilimize girer ve etimolojik olarak öksürme kelimesi ile ilgili. Bu bayanlar yerlerini gece karanlığında öksürerek belli ederlermiş. Türkçe deki anlamı ahlaksız kadındır.
Ukala: Arapçadan dilimize geçmiş ama bu dilde ve pek çok Osmanlıca metinde "" akıllılar"" demek.
Yosma: şen, güzel kadın.
Dürzî: Suriye" nin havran bölgesinde. Lübnan "nın bazı bölgelerinde ve buralara yakın bölgelerde yaşayan ve kendilerine özgü mezhepleri olan bir topluluk.
Yavşak: bit yavrusu, sirke demektir.
Denyo: delibozuk, dengesiz gibi anlamlarının yanı sıra orta oyunda mahallenin aptalı diye kullanılır. Bir diğer anlamı ise emanettir.
Dangalak: gerçek anlamı "" gereksiz konuşan kişi" dır.
ANGUT:. Herkesin haksız bir şekilde kullandığı bir ifadedir Angut. Biri laftan anlamayınca, boş boş bakınca ya da aptallık edince hemen Angut musun? der günümüzün insanı. Angut"un aslında bir kuş olduğunu bilmeyen bir sürü insan var ülkemizde.
Özelliği nedir bilir misiniz? Angut kuşunun eşi öldüğü zaman yanına o anda başka bir yırtıcı hayvan veya bir insan gelse dahi gözlerini bir dakika bile eşinin ölüsünün üstünden ayırmadan o da ölene kadar onun başucunda bekler.
İşte bu canlının yaptığı en büyük" Angut"luk budur.. Ayrıca bu olay bütün Angut kuşları için geçerlidir, arada bir görülen bir şey değildir..
Çok ürkek bir hayvan olmalarına rağmen eşinin ölüsünün başında bekleyen Angut kuşuna elini uzatsanız dahi oradan kaçmaz..
Hani derler ya "Angut gibi bakmasana lan".. keşke herkes Angut gibi bakabilse değer verdiklerine.. Bundan sonra bazılarına "Angut" demeden önce bir kere daha düşünün..
Bir "Angut" bile olamayan o kadar çok insan var ki artık günümüzde
herkes keşke biraz yüreğinde angutluk yaşatsa
.