Bu durum, ventriküler fibrilasyon denen ölümcül ritm bozukluğu sonucu oluşuyor.
Akut miyokard infarktüsüne bağlı ölümlerin çoğunlukla ilk 8 saat içinde olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Güven Caner, ölümlerin daha çok ventriküler fibrilasyon, yani ritm bozukluğu sonucu olduğunu söyledi.
KALP DAMARLARINDAN BİRİNİN TIKANMASI KALP KASLARI HASAR GÖRÜYOR
Ventriküler fibrilasyonu, "Kalbin gelişigüzel elektrik deşarjları ile gelişigüzel etkin olmayan kasılmaları" olarak tanımlayan Dr. Caner,"Neden de büyük sıklıkla kalbi besleyen koroner damarlardan birinin ya da bir kaçının tıkanması sonucu kalp kasının hasar görmesidir" dedi ve şöyle devam etti:"Etkin olmayan bu gelişigüzel kasılmalar nedeniyle kalp vücuda, özellikle kansızlığa karşı diğer organlardan çok daha duyarlı olan beyne yeterli kan gönderemeyeceği için öncelikle beyin fonksiyonları bozulur, şuur kaybı oluşur. Beynin kansızlığa tahammülü en fazla 5 dakikadır. 5 dakika içinde beyne ihtiyacı olan kanın gitmesi temin edilemezse beyinde geri dönüşü olmayan hasar oluşur. Başka bir deyişle beyin ölümü gerçekleşir. Bu durumda kalp tekrar normale döndürülse bile hasta bitkisel hayata girer" dedi.
'BEYİN ÖLÜMÜNÜN GERÇEKLEŞMEMESİ İÇİN KALP MASAJI ŞART'
Beyin ölümünün gerçekleşmemesi için hastaya hemen kalp masajı yapılması gerektiğini vurgulayan Caner, defibrilasyon işlemine dikkat çekti:
"Herkesin etkin kalp masajı yapmayı öğrenmesi bazen hayat kurtarıcı olabilir. Burada asıl sorun venriküler fibrilasyonun normal ritme döndürülmesidir ki bunun da tek yolu hastayı defibrile etmektir. Yani halk arasındaki bilinen adıyla elektrik şokuyla kalbin ritmini düzeltmektir. Bunun içinde mutlak gerekli olan defibrilatör denen elektroşok aletidir. Bu alet hastanelerde, polikliniklerde ambulanslarda kullanıma hazır vaziyette bulunmaktadır. Ancak bunların insanların toplu halde bulunduğu her yerde bulundurulması şarttır. Hele de spor yapılan veya yaşlı kişilerin fazla olduğu yerlerde mutlak bulundurulmalı ve mümkün olduğunca herkes bu aleti kullanma konusunda eğitilmelidir. Çünkü beyni ve dolayısıyla hastayı kurtarabilmemiz için sadece 4-5 dakika gibi bir zamanımız vardır. Bu süre içinde her zaman sağlık elemanı bulunması mümkün olmayabilir."