Anız yakılmasıyla birlikte bitkinin büyümesinde büyük önem taşıyan toprağın canlı üst kısmı olan organik maddenin de yandığını ifade eden Güven, anız yakmanın toprağın erozyona karşı direncini düşürdüğünü vurguladı.
ZARARI ÇOK
Anızı yakılan toprağın su tutma gücünün azaldığına işaret eden Güven, şunları kaydetti: "Anız yakılması sonucu toprağın doğal yapısı bozulur ve verimliliği düşer. Yakılan ateşten çıkan ve yükselen dumanların havayı kirlettiği ve özellikle yol kenarlarında görüş mesafesinin engellenmesi sonucu can ve mal kayıplarına yol açtığı bir gerçektir. Ayrıca, anız yakmanın komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere, meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon direklerine, civardaki yerleşim yerlerine, ortamda yaşamını sürdüren yaban hayatına ve özellikle ormanlara, koruluk ve ağaçlık bölgelere telafisi mümkün olmayan zararlar verdiğini biliyoruz. Bütün bunlara karşın anız yakılması ile kök çürüklüğü ve ekin kurdunun yok edilmesi mümkün değildir."
MUHTARLARA İŞ DÜŞÜYOR
Güven, muhtarlıkların tabelalarla ve hoparlörlerle vatandaşlara anız yakılmasının yasak olduğunu duyurması gerektiğini de sözlerine ekledi.