SÜT YAPIMINI NELER ETKİLER
Süt yapımının artırılması için yapılacak en önemli hareket bebeğin sık emzirilmesi ve memelerin tam boşaltılmasıdır. Anneyi yorgunluk ve stresten korumak, uyumasına sağlamak yine süt üretimini artıracaktır. Memenin küçük olması sütün salgı miktarını değiştirmez. Çökük meme uçları emzirmeden önce yapılacak masajla emmeye uygun hale getirilir. Süt üretimi için annenin dengeli beslenmesi ve sıvı alması gerekir. Çok kalorili beslenmesi tatlı alımının artırılması süt yapımını artırmaz, kilo yapar. Sebze ve meyveler, yeşil salatalar bolca tüketilmelidir. Anne yeterli süt ve süt ürünleri ile protein ve demir içeren gıdaları dengeli bir şekilde almalıdır. Gebelikte olduğu gibi demir desteği sürdürülmelidir.
ANNE SÜTÜNÜN YETERLİ OLDUĞUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
Anne sütünün yeterli olduğunun değerlendirilmesi için en önemli kriter bebeğin kilo almasıdır. Bebekler ilk 5 günde doğum ağrılıklarının %10 unu kaybedebilirler. 10. Günün sonunda bebeğin doğum ağırlığına ulaşması gerekir. %10 dan daha fazla kilo kaybı varsa doktora ulaşmaları gerekir. Bebek 10. Günden sonra günde 25-10 gram kilo almalıdır.
ANNE SÜTÜ BEBEĞİNİZ İÇİN YARARLIDIR
* Bebeği ishal, akciğer hastalıkları ve bulaşıcı hastalıklardan korur. Bebeğin ilk aşısıdır.
* Kolaylıkla sindirilir ve bebek organizması tarafından verimli bir şekilde kullanılır.
* Tüm enfeksiyonlardan korur.
* Mikropsuzdur.
* İlk salgılanan anne sütü (ağız) barsakları kaplayarak bebeği hastalıklardan korur.
* Bebekle anne arasındaki psikolojik bağı güçlendirir.
* Zekayı arttırır.
* Yeni doğan bebeğin sarılığının düzelmesini kolaylaştırır.
BEBEĞİNİZİN ANNE SÜTÜ İLE BESLENMESİ SİZİN İÇİNDE YARARLIDIR
* Yapay beslenmeden daha ucuzdur.
* Kullanımı kolaydır.
* Anne ve bebek bağının kurulmasına yardımcı olur. Sevgi dolu bir ilişkiyi kolaylaştırır.
* Annenin sağlığını korur.
* Sizi bazı kanser türlerine karşı korur (Meme, yumurtalık kanseri vb).
* Annenin eski formuna ulaşmasını kolaylaştırır.
* Anne ve babada mutluluk hormonu (Serotonin) salgılanmasına neden olur. Anne ve baba kendini daha mutlu hisseder.
SÜT OLUŞUMUNUN BİRKAÇ AŞAMASI VARDIR
Kolostrum (ağız) annenin doğumdan sonraki birkaç gün boyunca ürettiği koyu sarımsı süttür. Bu süt ilk 3-5 gün süre ile salgılanır. Bu sıvıda otuzdan fazla madde vardır ve bunlardan on üç tanesi sadece insan sütünde bulunan maddelerdir. Hiçbir formül anne sütüne eş değer olamaz, çünkü anne sütü canlıdır, yaşayan bir besindir Antikor yüklü olması nedeni ile bebeğin ilk aşısı sayılmaktadır. Bu süt bebeği enfeksiyonlardan korur ve sarılığın önlenmesine yardım eden MÜSHİL içerir. Yüksek oranda protein ve mineraller vardır. A vitamini bakımından da zengin olduğundan bebeği göz hastalıklarından korur.
Ön süt; öğünde en erken salgılanan süttür. Çok miktarda üretilir. Yüksek oranda protein, laktoz ve tüm diğer besinleri içerir. Bebek ihtiyacı olan tüm suyu ön sütten karşılar. Bu nedenle anne sütü alan bebekler çok sıcak havalarda bile suya ihtiyaç duymazlar.
Son süt; öğün sonunda salgılanan süttür. Çok fazla yağ içerdiğinden açık renklidir. Anne sütünden alınan enerjinin büyük bir kısmı son süttedir. Bu nedenle bebeğin son sütü alması sağlanmalı ve bebek emmeyi bırakana kadar memede tutulmalıdır.
Olgun süt, kolostrumdan birkaç gün sonra üretilen süttür. Sütün miktarı artar; göğüsler dolu sert ve ağır hissedilir. Bu artık sütün gelmesi olarak nitelendirilebilir.
Sütünüz süt bezlerinde oluşur ve süt kanallarına dolar ve bebeğiniz emer. Bebeğinizi göğsünüze doğru yerleştirmelisiniz ki bebeğiniz sütünüzü alabilsin. Eğer yanlış yerleştirirseniz hem bebeğiniz sütünüzü ememez hem de göğüs uçlarınızda yaralar, çatlaklar oluşur.
BEBEĞİNİZİ GÖĞSÜNÜZE NASIL YERLEŞTİRECEKSİNİZ?
Bebeğinizin yüzü kendinize doğru gelecek şekilde bebeğinizi kucağınıza alınız. Meme başını dudaklarının kenarına dokundurduğunuzda bebeğiniz ağzını açacaktır. Meme başını ve etrafındaki kahverengi halkayı ağız içine iyice yerleştiriniz. Bebeğinizin çenesi göğsünüze değmelidir. Emzirme sırasında burnunun açık kalmasına özen gösteriniz.
Bebeğinizi doğumundan sonra ilk yarım saat içinde emzirmeye başlamalısınız. Bebeğinizle aynı odayı paylaşmalısınız. Birlikte kalırsanız;
* Bebeğinizle aranızda bir bağ oluşturulmasını sağlarsınız.
* Bebeğiniz daha az ağlar.
* Emzirme konusunda kendinize olan güveniniz artar.
* Bebeğinizi emzirme sıklığınız ve emzirme süresi artar.
Eğer bebeğinizi emzirmeyi sürdürürseniz süt oluşumu devam eder. Eğer bebeğinizi herhangi bir sağlık problemi nedeniyle emziremiyorsanız göğüslerinizi sağarak boşaltmalısınız. Göğsünüzden boşalttığınız anne sütünü bebeğiniz için saklayabilirsiniz.
Sağdığınız sütü;
• Oda sıcaklığında (+ 20 derece) 3 saat
• Buzdolabında (+ 4 derece) 3 gün
• Derin dondurucuda (-18 derece) 3 ay saklayabilirsiniz.