Peki, kıl kurdu nasıl belirtiler verir ve ne şekilde çoğalır merak ediyor musunuz? Ediyorsanız işte cevabı;
Annelerin en çok karşılaştığı sorunlardan biride çocuklarına meydana gelen kıl kurdu oluşmasıdır. Kıl kurdu çocuklarda sıkça rastlanan bir parazit türüdür. Dişileri 10, erkekleri 3mm boyunda olan parazit çocuk ve dolayısıyla anne için oldukça rahatsız edici olmaktadır. Nematodlar sınıfından olan parazit, insanda kör bağırsak, apandis ve diğer kalın bağırsak kısımlarının iç yüzeyine başarıyla tutunarak yaşarlar.
10.000 YUMURTA BIRAKARAK ÖLÜRLER
Hamile dişileri, geceleri makat bölgesine doğru hareket edip, bu bölgedeki deriye ortalama olarak 10.000 yumurta bırakarak ölüler. Her yumurta bir embriyon ihtiva eder ve birkaç saat içerisinde larva haline geçerler. Yumurtalar dış ortamda da canlılıklarını korurlar. Bu nedenle ailenin bir üyesinde kıl kurdu bulunması, bütün fertlerde de bulunduğu manasını taşır. Bu yüzden tedavi bütün aileye yapılmalıdır.Kıl kurdunun en dikkat çekici belirtisi bilhassa geceleri olan makat kaşınmasıdır. Bunun sebebi ise yumurtalarını bırakmak için olgun dişi parazitlerin aşağılara doğru hareket etmeleridir. Makat kenarı sıcaktır ve kurdun ısırmalarına bağlı kırmızı noktacıklar görülebilmektedir.
Belirtileri özellikle gece ortaya çıkan makat bölgesinde şiddetli ve geçmeyen bir kaşınma, huzursuzluk, uykusuzluk, geceleri diş gıcırdatma, öksürük nöbetleri, yatağını ıslatma gibi şikâyetlerdir. Sabahları ise çocuklarda ağızdan sıvı aktığı ve yastığı ıslattığı gözlenir. Kesin teşhis için ise doktora başvurulmalıdır. Kıl kurdu kesinlikle tedavi edilmelidir. Aksi halde çocuğun gelişmesine engel olacaktır.