Antalya'nın Gazipaşa İlçesi'nde yürütülen kazı çalışmaları sırasında sürpriz şekilde mitolojik medusa başı ortaya çıkarıldı.
ORTAK KAZI ÇALIŞMASINDA MEDUSA FİGÜRÜ BULUNDU
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün açıklamasına göre, Gazipaşa İlçesi yakınlarındaki Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti'nde bakanlık izniyle ABD'nin Nebraska Üniversitesi ile Uşak Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttüğü 2015 yılı kazı çalışmalarında sürpriz şekilde mitolojik medusa figürü bulunduğu belirtildi.
"İNSAN ÖLÇÜSÜNDEN ÇOK AZ BÜYÜK"
Kazı çalışmalarının Türkiye heyetini temsil eden Uşak Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Birol Can, medusa başının geçen hafta tapınak alınlığının diğer kırık parçalarına yakın şekilde bulunduğunu ve insan ölçüsünden çok az büyük olarak işlendiğinin belirlendiğini söyledi.
"SAÇINDAKİ YILANLAR HALA GÖRÜLEBİLİYOR"
Tapınak alınlığının bir parçası olduğu düşünülen medusa başının yüzünün iyi durumda olduğunu açıklayan Doç. Dr. Can, medusanın saçındaki yılanların hala görülebildiği ve MS 2 veya 3'üncü yüzyılın başında yapıldığını tahmin ettiklerini kaydetti.
"ÇALIŞMALAR TAMAMLANINCA ALANYA MÜZESİ'NDE SERGİLENECEK"
Doç. Dr. Birol Can, restorasyon ve konservasyon çalışmaları süren eserin çalışmaların tamamlanmasının ardından Alanya Müzesi'nde sergileneceğini aktardı.
Medusa, Yunan mitolojisinde gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan yılan saçlı, keskin dişli, dişi canavara verilen isimdir. (DHA)